Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nizozemca s soncem po Afriki
Potovanja
Nizozemca s soncem po Afriki
Nizozemca s soncem po Afriki
20.06.2023 11:43

Od minulega novembra nizozemski par Renske Cox in Maarten van Peel z Enyaqom potujeta okoli Afrike.

Artur Švarc 4x4electric.com

Mlada Nizozemca sta si vbila v glavo idejo, da je mogoče potovati tudi trajnostno, zato sta se novembra iz Nizozemske podala na pot do Južne Afrike in nazaj. Po njuni oceni bo pot trajala leto in pol, prav te dni pa sta v Angoli, čez tri tedne pa bosta prišla na cilj prvega dela potovanja, v Capetown. Potem se bota po krajšem predahu začela vračati proti Evropi po vzhodni afriški obali.

Na pot sta šla s Škodo Enyaq 80, ki sta jo predelala za to nenavadno pot - na strehi vozita kovček s 60 m2 solarnih panelov, s katerimi polnita avto med potjo, kadar ni na voljo stenskih vtičnic. Običajno en dan polnita avto, naslednji dan pa naredita pot. Solarni paneli od jutra do večera z močjo do 10 kW napolnijo Enyaqa za okoli 50 % kapacitete. S sabo imata tudi električni hladilnik in štedilnik, ki ju napajajo na avto nameščeni paneli in baterija. Pospravljanje in razstavljanje panelov in CCS konverterja vzame okoli 15 minut. Do zdaj večjih težav nista imela, le dvakrat sta obtičala na zares slabih cestah, ki so večinoma asfaltirane ali makadamske, pa vseeno polne udarnih jam. Za pot čez namibijsko puščavo bota namestila še posebne omejevalnike panelov, da se ti ne bi uničili zaradi izjemno žgočega sonca. 

Nizozemca s soncem po Afriki

Avto ima tudi posebne all-terain gume, zaradi katerih izgubi okoli 15 % dosega. Renske in Maarten sta povedala, da je še največ težav z vizami, drugače pa sta precejšnja zanimivost pri lokalnem prebivalstvu. V Nigeriji na primer, ko ju je ustavil policist in izvedel, da je avto električen, je zmajeval z glavo in vpil, če sta nora. Nenazadnje, v šesti najbolj naseljeni državi, ki zapovrh sploh ni odprta za turiste, imajo tudi ene največjih zalog nafte na planetu. 

V projektu sodeluje 30 partnerjev, ki so pustolovca podprli finančno in z opremo, nekatere od njih sploh ni mogoče kupiti v prosti prodaji. Če vas o poti zanima kaj več, 4x4Electric spremljajte na socialnih omrežjih in na njunu spletni strani.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija