Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Elektrika za mestno in primestno uporabo
Prvi kilometri: Silence S01
Elektrika za mestno in primestno uporabo
Elektrika za mestno in primestno uporabo
05.07.2023 12:14

Na slovenski trg je lani pozno jeseni po tihem vstopila španska znamka električnih skuterjev Silence, ki si zasluži nekaj pozornosti. Pred kratkim sem njihovim paradnim modelom 01 prevozil nekaj kilometrov.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Silence 01 je tisti model, ki ga je koprsko podjetje Trgo ABC najprej pripeljalo v svoj prodajni salon in kot vse kaže, bi se še letos lahko obetala širitev ponudbe z drugimi modeli. Vpogled v registracijske podatke pokaže, da je model 01 registriran v kategorijo A1, to pomeni, da ta spada v razred skuterjev do 125 kubikov oziroma, da se z njim lahko vozijo tudi tisti, ki imajo opravljeno vozniško dovoljenje B kategorije. S tem ima skuter, ki so ga zasnovali in sestavili v Barceloni (v 4 letih je bilo sestavljenih več kot 30 tisoč primerkov), tudi pri nas potencialno širok nabor kupcev. 

Elektrika za mestno in primestno uporabo

Po osnovni zasnovi se električni Španec od motorno gnane konkurence ne bistveno razlikuje. Šasijo predstavlja jeklen okvir, s sprednjo teleskopsko vilico in enojno nihajno roko z blažilnikom na zadnjem delu. Sedež je dovolj dolg in širok ter primeren za dva potnika, pod njim je prav tako dovolj prostora za dve čeladi, všeč mi je nekoliko višja pozicija sedenja in visok vetrobran, ob pomoči katerega je vožnja veliko bolj umirjena. Digitalni prikazovalnik ima vse potrebne potovalne informacije in te so dobro berljive tudi pri močnejši svetlobi. In ne samo to, uporabnik se lahko s skuterjem povezuje tudi na daljavo preko aplikacije My Silence, preko katere spremlja informacije o stanju motorja, lokaciji, dosegu in napolnjenosti baterije. Na krmilu sta le dve stikali povezani s prikazovalnikom. Ena od teh prikazuje potovalne podatke, z drugo pa med vožnjo izbiram vozne profile. Na voljo so osnovni, mestni in športni program. Slednji omogoča več moči, višjo končno hitrost, ki se giblje okrog 100 km/h, zato pa je doseg primerno nižji. Se pa na krmilu skriva še en zeleni gumb, kar je pri tovrstnih skuterjih redkost. Namreč, ta omogoča aktivacijo vzvratne prestave.

Elektrika za mestno in primestno uporabo

Silence 01 po svojem videzu, gledano s strani, nekoliko odstopa, saj so mu razvojniki prostor za baterijo našli neposredno pod voznikovim delom sedeža oziroma nekje na pol poti med sprednjim in zadnjim kolesom (medosna razdalja meri 1.450 mm), kar ugodno vpliva na težišče. Baterijski zalogovnik je nasploh poglavje zase. Po obliki je pravokotne oblike, tehta 40 kilogramov, opremljen pa je s kolesci in teleskopskim držalom, da ga kot nekakšen kovček odpeljemo s seboj v stanovanje ali v pisarno in ga v vmesnem času napolnimo. Potrebni sta le dve potezi. Odkleniti je potrebno varnostno ključavnico in potegniti vzvod v notranjosti kovčka in baterija je zunaj. Enostaven ter hiter postopek. S seboj je potrebno vzeti le še polnilni kabel iz kovčka, ki ga priključimo na klasično 220-voltno vtičnico. Seveda, to ni edina možnost polnjenja. Dovolj je, da izpod kovčka izvlečemo polnilni kabel, ga priključimo v bližnjo vtičnico in proces polnjenja je že v teku. 

Elektrika za mestno in primestno uporabo

Kapaciteta baterije na testnem skuterju je znašala 5,6 kilovatne ure, kar je dovolj za okrog 100 kilometrov vožnje v tišini (na papirju je doseg 133 kilometrov). Iz Kopra se tako najprej odpeljem nekoliko višje proti Kozini in na stari cesti že preklopim na športni program, da sem malenkost hitrejši. V klanec ne izgublja moči, zmore tudi 100 km/h, a pri tem se hitro kopni odstotek napolnjenosti baterije. Do Kozine pridem z nekaj več kot 50 odstotno napolnjenostjo, podatek dosega pa mi kaže 53 kilometrov. Priklopim ga na domačo vtičnico in čez dve uri je baterija že spet na 100 odstotkih. Na cesti se dobro drži (spredaj 14- in zadaj 15-palčno kolo), nimam pripomb, bodo pa morali Španci še malce bolj preučiti vzmetenje. Na trenutke deluje precej čvrst. In še eno dobro lastnost najdem pri njem. Ko se vračam proti Kopru, mi športni program pri spustu omogoča, da si baterijo oziroma doseg malenkostno podaljšam z rekuperacijo. 

Elektrika za mestno in primestno uporabo

Kaj pa cena? Pri Trgo ABC so zanj postavili redno ceno 7.199 evrov, obenem pa lahko uporabnik uveljavlja še spodbudo s strani Eko Sklada, ki tudi po novem razpisu znaša 750 evrov. 

Elektrika za mestno in primestno uporabo

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil05.07.2023 15:31
Verjetno najbolj dodelan e skuter. Bi ga imel, ampak, cena mi je malce prehuda. Za ta denar dobiš kar konkreten motor.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija