Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Veliko držav tik pred množično širitvijo električnih vozil
Napoved
Veliko držav tik pred množično širitvijo električnih vozil
Veliko držav tik pred množično širitvijo električnih vozil
29.08.2023 18:59

Analiza Bloomberg Green je pokazala, da je veliko držav na robu množičnega sprejetja in uporabe električnih avtomobilov.

Urša Prosenjak

Priljubljenjost električnih avtomobilov se je od njihovih prvih začetkov do danes le počasi večala, vendar se pričakuje njihov skorajšnji skokovit vzpon. Kot primer podobnega izuma v preteklosti navajajo mikrovalovno pečico, ki je v prvih dvajsetih letih od nastanka dosegla le desetino ameriških gospodinjstev, nato pa v osemdesetih postala splošno sprejet in močno razširjen kuhinjski aparat. Enakemu vzorcu naj bi zdaj sledil električni avto.

Ko so to analizo pred enim letom prvič opravili, je električni avto dosegal mejnik 5 odstotkov prodaje v 19 državah, v ZDA, na Kitajskem in v večini držav zahodne Evrope. Zdaj je na seznamu še pet novih držav: Kanada, Avstralija, Španija, Tajska in Madžarska. Mejnik 5 odstotkov namreč pomeni prag, ki nakazuje začetek množičnega sprejemanja, ko se tehnološke preference hitro spreminjajo. Analitiki ocenjujejo, da bi se prodaja lahko povečala s 5 odstotkov na 25 odstotkov novih avtomobilov že v štirih letih.

V ZDA danes prodaja električnih vozil hitro raste in se je v drugem četrtletju povečala za 42 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem pred letom dni. Prelomnica se obeta tudi v Indiji, ki je tretji največji avtomobilski trg, za Kitajsko in ZDA. Električna vozila so v zadnjem četrtletju predstavljala 3 odstotke prodaje novih avtomobilov v državi, vendar se je prodaja električnih avtomobilov v zadnjih šestih mesecih se podvojila. Na Norveškem se zdi, da se rast upočasnjuje, potem ko je dosegla 80 odstotkov novih vozil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dež29.08.2023 20:30
Za povečano prodajo EV je najprej potrebno zagotoviti ustrezno polnilno infrastrukturo. Brez hitrih polnilnic ne bo prodaje. Papir sicer vse prenese, a praksa je drugačna. Koliko bi to okvirno "koštalo" v Sloveniji, lepo ponazarja prispevek na povezavi https://radlek.si/wp-content/uploads/2019/12/Akumulatorski-avtomobili-2-1.pdf.
alfafil29.08.2023 20:41
Nimam mikrovalne
skrivo29.08.2023 22:42
Za začetek ne rabimo prav nič denarja, samo zakonodajo bi morali spremeniti, da bi veliko v blokih živečih ljudi lahko v garaži ali zunaj ob svojih parkiriščih enostavno postavili polnilno. Druga faza zakonodaje bi morala biti možnost postavljanja polnilnic na skupnih parkiriščih ob starih blokih. Hitre polnilne so bolj za tranzit, domač folk rabi le filanje čez noč in to je ogromna večina. Dokler se zakonodaja ne uredi (npr. Švedi imajo v garaži bloka PRAVICO zmontirat polnilno in kabel iz svojega števca potegnit) je vse skupaj mlatenje prazne slame.
shark91130.08.2023 10:33
Ko pridejo ven baterije s 150 kWh (kitajski NIO jo bo dal kmalu na trg) bodo hitre polnilnice samo še za tranzit, vse ostalo se bo polnilo doma...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija