Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Trije za tristo
Opel Grandland GSe
Trije za tristo
27.09.2023 12:44

V avtomobilskem svetu se vse vrti okrog številk. Največkrat so to cene, a kupci še raje razpredajo o številkah, ki se pritičejo pogonski tehniki. Dober primer je Oplov Grandland z oznako GSe, ki ga poganjajo kar trije motorji.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 53.990
Cena testnega vozila: 55.700
všečen zunanji videz
vozne lastnosti
štirikolesni pogon
zmogljiv pogonski sklop
udobna potniška kabina
visoka končna cena
kockasta slika kamere na zadku
nima možnosti izbire slovenskih menijev

Nemški proizvajalec z bogato avtomobilsko zgodovino je v preteklosti nanizal kar nekaj zanimivih športnih avtomobilov. Model Calibra se mi je iz njihove zgodovine še najbolj vtisnil v spomin, a ne gre pozabiti niti na številne modele, ki so jim Oplovci v tistih zlatih časih nadeli spoštovanja vredno oznako OPC. Astra, Insignia, Corsa in celo Zafira se je prelevila v besnega športnika. Po nekaj letih zatišja, ko Opel dobi novega lastnika in doživi popolno modelsko preobrazbo, se vnovič obudi ideja o športnih avtomobilih. A tokrat precej drugače in z dodatkom elektrifikacije. Oznaka GSe ali Grand Sport Electric, s katero so najprej opremili Astro, je zdaj na voljo tudi športnemu terencu Grandlandu.

Trije za tristo

Oplovi inženirji so vanj vgradili preverjeno priključno-hibridno pogonsko tehniko, ki so jo vzeli s Stellantisovih polic in jo zapakirali v svoj dinamični paket. Poglobljen pogled pod kožo pokaže, da je pod sprednjim pokrovom vgrajen navit bencinski 1,6-litrski turbo motor s 147 kilovati, poleg njega je vgrajena še 81-kilovatna električna pogonska enota, na zadnji osi pa so Oplovi inženirji namestili še en elektromotor s 83 kilovati, ki skrbi za pogon zadnjega para koles. V delovni proces se vključi, ko je to potrebno oziroma, ko uporabnik izbere režim vožnje 4WD. K pogonskemu sklopu so dodali še baterijski akumulator s 14,2 kWh kapacitete, ki ga je možno polniti preko preko polnilnega kablovja na domači vtičnici (4 ure, vgrajen 3,7 kW polnilnik) ali s pomočjo rekuperacije. 

Sistemska moč vseh treh pogonskih enot na papirju znaša 221 kilovatov (300 KM), s čimer se ta uvršča na vrh seznama najzmogljivejših aktualnih Oplov. V objemu nekoliko športnih, a še vedno udobnih AGR sedežev, se dobro počutim. Zasnova voznikovega okolja mi je znana in z vsako prenovo še za odtenek bolj digitalizirana. Me pa zmoti dejstvo, da pri Oplu v Grandlandu do danes še niso uredili slovenskega jezika v infozabavnem sistemu. Hrvaški ali srbski uporabniki to možnost imajo. 

Trije za tristo

Vsak zagon pogonskega sklopa se začenja v tišini. Na električni način, tudi če na osrednjem prikazovalniku grafika kaže, da je baterija popolnoma izpraznjena. Ravno zaradi speljevanja in podobnih manevrov so Oplovi Inženirji uredili, da v energijskem zalogovniku vedno ostaja nekaj odstotkov skrite zaloge. Vožnja zgolj na električni način v praksi traja okrog 35 kilometrov. Preklop v režim vožnje Hybrid je tisti, ki je za uporabnika najbolj idealen, saj se delovanje bencinskega motorja dopolnjuje z električno enoto, a v razmeroma umirjenem tempu. Tudi delovanje osemstopenjskega samodejnega menjalnika je povsem umirjeno, kar blagodejno vpliva na porabo. Povprečje se je ves čas našega preskusa gibalo okrog šestih litrov. Da bi med vožnjo z rekuperacijo pridobil še nekaj energije, s prestavno ročico vedno izberem režim delovanja B (braking). 

Trije za tristo

Šele izbira režima vožnje Sport končno pokaže, kaj Grandland GSe pravzaprav dejansko zmore. Ko je energije dovolj, se skoraj dvotonski križanec zares eksplozivno odrine z mesta, saj pri temu sodeluje tudi tretji elektromotor, ki poganja zadnji kolesni par. Tega izberem, ko se nekoliko bolj dinamično poženem iz Logatca proti Colu. Zavita cesta, dobra asfaltna podlaga in malo prometa. Grandland ne morem šteti med športnike, saj je nenazadnje le uporaben družinski avto z nekaj dodatnega naboja moči. A še kako preseneti. Na zavitih cestah se kljub izdatni teži dobro drži, saj so nastavitve podvozja in krmilnega mehanizma prilagojene dinamiki. Obenem mu takšni športni izleti zelo hitro »pokurijo« vso energijsko zalogo in voznik po nekaj deset kilometrih ostane zgolj s pogonom na bencin.

Trije za tristo

Omeniti velja, da dodaten motor in baterije vplivajo na volumen prtljažnega prostora, ki v osnovi meri le 390 litrov, hkrati pa je v tem delu še poseben koš za polnilne kable, ki bi jih sicer lahko brez težav pospravili na odlagalna mesta pod predelno polico. Grandland GSe je skladno z novim poslanstvom dobil nekoliko bolj privlačen zunanji videz in seveda primerno visoko ceno. Redna cena sicer znaša 54 tisoč evrov, z nakupom preko financiranja pa se ta zniža tik pod 50 tisočakov. Če upoštevam redno ceno, skoraj 10 tisoč evrov več od običajne PHEV verzije in 22 tisočakov več od najcenejše različice z 1,2-litrskim trivaljnikom.

Trije za tristo

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.598 cm3 ; moč - 147 kW (200 KM) pri 6000 vrt/min; navor - 300 Nm pri 3000 vrt/min;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - spredaj hlajeni diski, zadaj diski; gume 235/50 R19; obračalni krog - 10,7 metra;
Karoserija: 5-vratna, suv; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.477 x 1906 x 1609 mm; medosna razdalja - 2765 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 390 - 1528 litrov;
Mase: masa - 1984 kg; skupna dovoljena masa - 2.370 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 6,1 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 235 km/h; rezervoar - 43 l; poraba WLTP - 1,2 l/100km (1 op 83,3); emisije CO2 - 28 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar27.09.2023 18:50
Redna cena 54.000??!!! Za Opla?
klemens27.09.2023 19:26
Imel štiri Ople v moji zgodovini, zdaj pa že nekaj časa sploh ne vem kaj imajo v ponudbi. Popolnoma nezanimivi avtomobili. Testa nisem niti prebral.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija