Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zadnji dnevi raja
BMW Z4 M40i
Zadnji dnevi raja
28.09.2023 14:50

V svetu avtomobilov ljudje kupujejo le še različne križance in električne igračke, pozabljajo pa na užitek v vožnji.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 69.550 €
Cena testnega vozila: 83.652 €
uživaštvo
pogonski sklop
vozne lastnosti
ni kamere zadaj
cena

Avto je še vedno statusni simbol, ta pa zdaj predstavlja racionalnost in uporabnost. Ampak sonce nad našimi glavami še vedno sveti in tudi veter pri odprtih oknih še vedno pihlja. Tega se nekateri proizvajalci še vedno zavedajo in tudi BMW spada v krog izjem, ki vedo, da človek še vedno sanja o hedonizmu in toplih krajih.

BMW Z4 je edini BMW-jev roadster, zdaj v tretji generaciji in po prenovi. Ima precej skupnega z japonsko Toyoto, saj si deli platformo, tehniko in še marsikaj. Predstavljen v Parizu 2018 je lansko jesen Z4 (G29) dobil tudi prenovo, tako bolj blago – z novim vzorcem na maski, meglenkami in stranskimi vstopniki za zrak.

Roadsterji kot ultimativna oblika uživaštva brez strehe so izumrla vrsta, prav veliko jih ni ostalo. Še japonski brat dvojček Z4, Toyota Supra, je le kupe. Ampak BMW ve in razume, da je tradicija pač tradicija in zgodbo pelje naprej. 4,3 metra velik avto z občutno dolgim nosom in klasično platneno streho je namenjen tistim, ki se za svoj prosti čas ne rabijo kregati niti sami s sabo.

Zadnji dnevi raja

Veličina Z4 je v kombinaciji voznih užitkov, za katere poskrbi tudi motor, šestvaljni vrstni turbo v M40i razvija 250 kW (340 KM) in 500 Nm navora. Lahko je tudi močnejši, vendar ne na evropskih trgih, saj veste. S premikanjem voznih režimov bo nekaj več tudi odzivnosti, izpušni sistem pa ni narejen na to, da boste z zvokom motorja živcirali sosede in ostalo publiko ob cestah. Motor ima lep rezek zvok, to pa je tudi vse.

M40i ni zverina kot njegovi M sorodniki, obilica moči je tu zato, ker pač je lahko. Z njim se da lepo pleniti zavite lokalne ceste in ovinke, lahko potujete tudi po avtocestah, dobesedno v nizkem preletu, a je mamljivost odprte strehe pač na prvem mestu, tam pa pri visokih hitrostih odnese kapo in prepiha sinuse. 8-stopenjska avtomatika prenaša moč na zadnja kolesa, brez kakršnikoli električnih pomagal. Čisti bencinski užitki. Tu je še mehanska zapora diferenciala in elektronika, ki je lahko ali pa je tudi ni. Če želite »pošrek« skozi ovinek, izvolite. Vendar na cesti niste sami. Vseeno, tako za bonus, 4,5 sekunde do stotice in 250 km/h končne hitrosti.

Zadnji dnevi raja

S športnim podvozjem, ki je naravnano na trdoto, bi marsikdo pričakoval precej tresenja skeleta obeh potnikov, pa je vendarle tudi vožnji prijazno. Zlahka pozabite, da je to v osnovi športni avto, tudi na slabši cesti, saj lepo pobira neravnine, svoje pa doda tudi zelo neposreden in natančen volan. Odvisno od načina vožnje je lahko Z4 M40i varčna igrača, z obilico dinamike pa seveda tudi kar žejna. V povprečju tam nekje med 12 in 13 litri.

Z4 je klasika tudi med BMW-ji, niso pretiravali z digitalizacijo, voznikovo okolje je jasno, z obilico klasičnih gumbov. Dva usnjena športna sedeža sta čudovito okolje za razvajanje voznika in sopotnice (sopotnika), sploh če se le-ta občasno navdušuje tudi nad malo bolj dinamično vožnjo. Sedi se nizko na tleh, kar bomo mi, »starejši občani« pač sprejeli kot nujno zlo. Prostora sicer ni preveč, avto s svojimi dimenzijami pač ne bo popolnoma udoben za tiste nad 180 centimetri, široka sredinska konzola pa tudi malce omejuje gibanje notranjih kolen. Eden glavnih minusov, ki ga med vožnjo, sploh s razprto streho, kaj hitro opazite, je preglednost nazaj. In ob vsem tem reč nima niti vzvratne kamere. Nima. Tako da tu avto poskrbi za nekaj (pre)več nepotrebne obremenitve recimo pri parkiranju.

Zadnji dnevi raja

Streha je naslednja stvar, ki jo je treba izpostaviti, ali z drugimi besedami, pohvaliti. Spravi in razpre se v samo 10 sekundah s pomočjo elektrike in to do hitrosti 50 km/h. Kratek privzdignjen zadek sprejme 280 litrov krame, dovolj za športno opremo za enega, njegov računalnik na poti v službo, ali pa osnovo za tedenske počitnice, do koderkoli seže civilizirana cesta.

Seveda pa je Z4 avto, ki ima prej rad sonce in prijetne temperature in manj deževno pomlad in jesen, tako da ne bo ravno prvi avtomobilček pri hiši, razen če je del življenja emancipiranega samca (ali samke).

Hedonizem seveda ni poceni. Najmočnejši Z4 se začne pri 69.550 evrih, s serijo dodatkov kot je pri BMW v  navadi, pa zleze na 83.652 evrov. Hedonizem je prijetna častnost življenja, ni pa poceni.

Tehnični podatki
Motor: 6, vrstni; prostornina - 2.998 cm3 ; moč - 250 kW (340 KM) pri 5000 vrt/min; navor - 500 Nm pri 1600 vrt/min; vrtina in gib - 82,0 mm x 94,6 mm;
Prenos: pogon - zadaj; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 255/40R18; gume zadaj - 275/40R18; obračalni krog - 11,0 m;
Karoserija: 2-vratna, kabrio; segment - G (športni); število sedežev - 2; mere (d/š/v) - 4.324 mm x 1.864 mm x 1.304 mm; medosna razdalja - 2.470 mm; kolotek spredaj - 1.594 mm; kolotek zadaj - 1.589 mm; odmik od tal - 114 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 281 l;
Mase: masa - 1.540 kg; nosilnost - 320 kg; skupna dovoljena masa - 1.860 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 4,5 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; rezervoar - 52 l; poraba WLTP - 8,0 l/100km; emisije CO2 - 183 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens28.09.2023 15:50
Tile roadsterji in kabrioleti so se kar malo izpeli. Simpatičen avto, ga ima kolega, ampak 80k za avto, ki ga uporabljaš občasno poleti, je pa vseeno samo za zelo premožne.
jjs28.09.2023 18:43
Približno dosegljiv in ne vesoljsko močan je edino še MX5. Ampak kupovati te sorte avto je res negospodarno., Najem sem in tja je precej boljša rešitev.
Rothschild29.09.2023 17:54
jjs. Kaj pa v zivljenju je gospodarno. Se ziveti, predstavlja strosek. Vsak avto predstavlja strosek. Kot student sem kupil nov Z3. In mi ni bilo niti sekunde zal. Se danes, ko sem "star", se z uzitkom zapeljem z njim. Je pa res, da se zapeljem zelo redko. Na zalost preredko
klemens29.09.2023 20:53
Mene vsako drugo poletje cufa, da bi si kupil kabrioleta. MX5 in 308 CC sem si kot mulc. Problem je čas, za 3x se zapeljat mi je brat rekel, raje najemi avto. No niti to mi ne uspe. In potem vozim kar imam na parkingu.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija