Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini
Nova generacija BMW-ja GS
Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini
Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini
29.09.2023 14:10

Pri BMW Motorrad so svetovni javnosti končno razkrili novo izdajo izjemno priljubljenega potovalnega enduro motocikla, ki nosi oznako R 1300 GS.

Peter Pirkovič BMW

Pred 43 leti so Bavarci na trg poslali svoji prvi potovalni enduro - R 80 G/S in vse do danes ta zasnovo modela ohranjajo kot del njihove ponudbe. No, zdi se, da se je vzpon priljubljenosti začel krepiti po letu 2004, ko so na trg poslali model R1200 GS. Samo tri leta kasneje v berlinski tovarni sestavijo že stotisoči primerek, medtem ko v zadnjem desetletju prav ta model konstantno predstavlja več kot polovico letne prodaje BMW-jevih motociklov. In kaj pravzaprav pomeni oznaka GS? V nemškem jeziku Gelände – Straße oziroma teren in cesta.

Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini

Po več kot petih letih so Nemci letos napovedovali prihod popolnoma novega modela, ki v prvi vrsti prinaša povsem nov videz, veliko naprednih tehničnih rešitev, še daljši seznam serijske opreme in na koncu, kakopak tudi nekoliko spremenjeno prodajno ceno. Najprej k bistvu. Pogonska tehnika v osnovi ostaja enaka, saj model R 1300 GS poganja dvovaljni bokserski motor. S povečano delovno prostornino (1300 ccm) ta razvija 107 kilovatov moči pri 7750 vrtljajih in 149 Nm navor pri 6500 vrtljajih, s temi karakteristikami pa se uvršča med najzmogljivejše bokserske motorje v zgodovini BMW-jevih dvokolesnikov. Da so dosegli takšne številke, velja omeniti tudi to, da so BMW-jevi inženirji menjalnik postavili pod motor in da so spremenili pogon odmične gredi.

Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini

Druga zelo opazna sprememba je zunanji videz, kjer so oblikovalci izdelali povsem nove oblikovne linije. Asimetrična LED luč je pomahala v slovo, nadomestil pa jo je majhen osrednji LED žaromet, okrog njega pa LED podpis dnevnih luči v obliki črke X. Povsem svež in zagotovo dobrodošel oblikovalski slog, ki bo zdaj nekaj časa vroča debata vseh motorističnih navdušencev. Pri BMW-ju so vse skupaj nadgradili še z novim sistemom, ki omogoča, da snop dodatno osvetljuje dele ovinka glede na položaj nagiba motocikla, kar je seveda potrebno doplačati. Serijsko je R 1300 GS opremljen s ščitniki za roke, ki imajo integrirane LED smernike, medtem ko je z LED tehnologijo opremljena tudi zadnja luč. Novo oblikovan sedež je postavljen na višini 85 centimetrov in ga je možno povišati še za 4 centimetre, za dodatne 3 centimetre pa ima ta motocikel možnost povišanje pozicije krmila. Med serijsko opremo spada tudi 6,5-palčni osrednji TFT prikazovalnik z novo grafiko in nekaj dodatnimi funkcijami.

Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini

Pomembna novost pri novemu BMW-jevemu endurašu je povsem nov glavni okvir iz pločevinastega jekla, ki ponuja višjo stopnjo togosti kot predhodni model, medtem ko je zadnji okvir nadomestila prav tako nova konstrukcija iz tlačno litega aluminija. Za natančnost krmiljenja skrbita še novo vodilo sprednjega kolesa EVO Telelever in spremenjeno vodilo zadnjega kolesa EVO Paralever, izpostaviti velja še 20 milimetrov daljši hod sprednjih in zadnjih vzmeti (190 mm in 200 mm), medtem ko so za ljubitelje aktivnega vzmetenja pri novem R 1300 GS vgradili novo elektronsko dinamično nastavitev vzmetenja (DSA), ki nadomešča dosedanji sistem ESA. Ta nova tehnologija izboljšuje upravljanje nastavitev v realnem času, s ciljem, da uporabniku ponudi še več udobja in odzivnosti na cesti, hkrati pa uravnava tudi višino motocikla. Velikan ima spredaj 19-palčno, zadaj pa 17-palčno kolo, pogon pa je na zadnje kolo speljano s pomočjo kardana. Ker gre za novo generacijo, so ga Nemci bogato opremili še z različnimi asistencami. Izpostaviti velja aktivni tempomat z nadzorom razdalje, opozorilnik za menjavo voznega pasu in sistem za preprečevanje trka, ki v več fazah in na različne načine opozarja voznika na možnost trčenja, pri tem pa deloma tudi samodejno zavira. In še to. Uporabnik bo imel na izbiro štiri vozne režime. Enega več kot aktualnemu modelu. Na voljo so sestni, enduro, dežni in eko program, ki vsak po svoje spreminja parametre. 

Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini

Z novo zasnovo in obliko je posoda za gorivo za liter manjša in zmore sprejeti 19 litrov tekoče energije, kar na papirju zadostuje za okrog 400 kilometrov brez vmesnega postanka (povprečna poraba znaša 4,8 litra). Od predhodnika je za 12 kilogramov lažji in s tekočinami vred tehta zglednih 237 kilogramov, dodatno pa ga je možno obtežiti še z 228 kilogrami. BMW R 1300 GS bo v Sloveniji na voljo že proti koncu tega leta, medtem ko se resen začetek prodaje obeta za prve mesece prihodnjega leta. Na voljo bodo tri izvedbe - Triple Black, GS Trophy and Option 719 Tramuntana. Začetna cena znaša sicer 19.450 evrov, a na tej točki se nakup šele dobro začne. Z nekaj kliki na spletnem konfiguratorju smo zlahka sestavili motocikel po svojemu okusu, katerega končna cena je krepko presegla 30 tisočakov.

Nov obraz in najzmogljivejši bokser v zgodovini

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija