Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tradicija se nadaljuje, a v drugačni obliki
Slovenska premiera: Toyota Prius PHEV
Tradicija se nadaljuje, a v drugačni obliki
06.10.2023 06:19

Pri Toyoti so pred kratkim pričeli s prodajnimi aktivnostmi za novo generacijo hibridno gnanega Priusa, ki so ga pred predstavnike sedme sile postavili v prenovljen prodajni salon v ljubljanskem BTC-ju.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

To je že peta generacija modela, ki je leta 1997 začel orati ledino v segmentu hibridnih avtomobilov. Šest let kasneje so na trg poslali drugo generacijo, tretja izdaja je sledila leta 2012 in prav v tej generaciji so v ponudbo prvič uvrstili tudi priključno-hibridni pogon. Leta 2016 je bila na vrsti četrta generacija, danes sedem let kasneje pa se slovenskim kupcem predstavlja najaktualnejši Prius. V več kot četrt stoletja dolgi prodajni dobi so po svetu prodali nekaj več kot 5 milijonov primerkov, od tega jih je slovenski trg prispeval 500.

Tradicija se nadaljuje, a v drugačni obliki

Novi Prius je grajen na izboljšani TNGA GA-C platformi, na kateri so v preteklosti že gradili četrto generacijo. Izboljšave platforme posledično prinašajo večjo togost karoserije, nižje težišče in težo ter drugačno razporeditev baterij (13,6 kWh). Te so zdaj postavljene pod zadnjo klop, 40-litrska posoda gorivo ima mesto pod prtljažnim prostorom, zato so s to potezo pridobili dodatnih 33 litrov odlagalnega prostora v zadnjem delu vozila (skupno 284 litrov). Prius pete generacije je oblikovno postal precej prijetnejši, skladno s tem so se spremenile tudi dimenzije. Čeprav se je medosna razdalja povečala za natanko 5 centimetrov (2,75 m), je v dolžino za 46 mm krajši (4599 mm) in v višino za 5 centimetrov nižji (1430 mm).

Tradicija se nadaljuje, a v drugačni obliki

Tudi potniška kabina je bila deležna korenite spremembe, saj so se oblikovalci deloma zgledovali po električarju BZ4x. Položaj sedenja je nižji, 7-palčni osrednji zaslon na dotik je nameščen neposredno v vidnem polju in vozniku omogoča, da pogled vseskozi ohranja na cesti, hkrati pa se Toyotini razvojniki niso odpovedali klasični menjalni ročici in nekaterim fizičnim gumbom. Kot že omenjeno, v Evropi in posledično v Sloveniji bo Prius na voljo kot priključni-hibrid, ki temelji na kombinaciji dvolitrskega bencinskega motorja s 111 kilovati in 120-kilovatnega elektromotorja, ki razvijata 169 kilovatov sistemske moči. Uporabnik ima na voljo tri stopnje regeneracije in 4 vozne režime, litij-ionske baterije pa imajo za 86 kilometrov energijske vrednosti. Dodatno si lahko kupec omisli še solarno streho, brez ločene baterije, ki dnevno pridela za 8,7 km dosega, na tedenski ravni pa za okrog 70 kilometrov. 

Tradicija se nadaljuje, a v drugačni obliki

Nov in edini pogonski sklop prinaša posledično tudi višjo ceno za peto generacijo. Osnovni Prius PHEV stane 42.900, najdražji pa 50.200 evrov, z izbiro financiranja pa se nakup avtomobila poceni za 1500 evrov. Pri Toyoti priznavajo, da bodo pogrešali klasičnega hibridnega Priusa s šibkejšim pogonskim sklopom in nižjo ceno (ta je na voljo ponekod izven Evrope), a bodo to praznino nadomestili s prenovljeni hibridnim modelom CH-R. 

Tradicija se nadaljuje, a v drugačni obliki

S prihodom novega Priusa so nam pri Toyoti predstavili tudi povsem nov koncept prodajno-servisnega salona, ki ga skladno s strategijo proizvajalca vpeljujejo tudi na našemu trgu. Do leta 2025 bodo prenovo svojih salonov morali izpeljati vsi Toyotini trgovci. Nova zasnova v prvi vrsti prinaša povsem novo in svežo obliko, medtem ko je največji poudarek namenjen digitalizaciji. V praksi to pomeni, da bodo kupci na posebnemu zaslonu na dotik lahko preverili vse informacije o aktualnih modelih, preverili bodo razpoložljivost, svojevrstna zanimivost pa bo možnost, da si bodo na zaslonu lahko sestavili avtomobil po svojih željah. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avtomanija (@avtomanija)

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Bacco06.10.2023 09:13
Prvi Prius ki dejansko dobro izgleda.
klemens06.10.2023 09:18
Oblikovno res lep, zunaj in znotraj. Želel bi si, da bi imeli tudi navadnega hibrida v ponudbi, za blokovske ljudi.
shark91106.10.2023 14:26
A ti misliš da "blokovski ljudje" živijo v jamah in brez dostopa do elektrike?
Bacco06.10.2023 14:58
Večina blokov nima niti normalnih parkirnih prostorov, kaj šele možnosti polnjenja avtomobilov.
klemens06.10.2023 17:37
Jaz sem zaenkrat še blokovski človek, tako da zelo dobro vem kako je živeti v getu. Če ne vemo niti kje bomo parkirali, na parkingu, pločniku, zelenici ali kakšen kilometer stran. In v 30 letih ni bilo opcije urediti ta problem, bo za napeljavo kablovja potrebno naslednjih 90 let. Če bi imel v ali pred blokom svoj parking s polnilnico, bi se danes vozil s štromarjem in ne z dizlom.
jjs06.10.2023 21:25
Tole je nekam drago za moj okus. Res pa je videti kot Lambo in ima prvič tudi solidno moč.
skrivo06.10.2023 22:31
Izgleda super, kdor bi PHEV, je tole top. Problem zna biti edino previsoka cena. Kdor se spogleduje z elektriko ima na izbiro kup cenejših električarjev, pa še subvencijo na njih. Kaj bi raje, MG4 za 26.5k€, morda Tesla 3 za 38.5k€, ali tega Priusa za 43k€? Odvisno od potreb in želja :)
alfafil06.10.2023 22:37
Lepa, zame prenizko sedenje, majhen (predvsem plitek) kuferang, ni HEVa v ponudbi, posledično predraga zame. Novi C-HR (in ne CH-R) bo mi verjetno spet zanimiv kot opcija.
alfafil06.10.2023 22:40
... kljub temu, da imam vse pogoje za EV
© Copyright 1999-2023 Avtomanija