Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
MX-5 se še ne da
Prenova: Mazda MX-5
MX-5 se še ne da
05.10.2023 22:10

Najbolj legendarni roadster vseh časov je na domačem trgu doživel manjšo prenovo.

Artur Švarc Mazda

Mazda Roadster, kot se reč imenuje v domovini, je v svoji četrti generaciji (ND) in je doživela že drugo prenovo od 2015, odkar je ugledala luč sveta. Prva prenova je bila na sporedu 2019 (ND2), ko je MX-5 med drugim dobil močnejši 2-litrski motor. Aktualne novosti bodo zelo verjetno čez nekaj mesecev na voljo tudi na našem trgu, najprej pa se prodaja ND3 začne januarja 2024 na Japonskem, kjer ga kupci že lahko naročijo. 

Kaj je novega? Novi so LED sprednji žarometi z integriranimi dnevnimi lučmi, ki so se tja preselile iz odbijača in so imele prej niz točkastih diodic, ki je bil nespremenjen še od 2015. Nove so tudi zadnje luči, ki so v celoti osvetljevane z LED diodami.

MX-5 se še ne da

Na spodnjem delu odbijača spredaj je zdaj radarski senzor za aktivni tempomat s samodejnim zaviranjem. Dodana je nova Aero siva kovinska barva in seveda nova 16- in 17-palčna platišča. V notranjosti končno najdemo novi infozabavni sistem z 8,8-palčnim zaslonom, ki ima tudi tanjši okvir in ima tudi hitrejše elektronsko srce in nov vmesnik. Dodali so tudi USB-C vmesnike, rahlo grafično prenovili merilnike, vzvratno ogledalo pa je brez okivrja. 

ND3 ima zdaj na novo razvito asimetrično delno zaporo diferenciala, ki izboljša stabilnost pri različicah s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Na novo nastavljen je tudi servo volan, ki daje bolj naraven občutek, prav tako pa ima sistem za stabilizacijo zdaj možnost dirkaškega načina, ki se vmeša šele, ko voznik ne more več nadzorovati avtomobila. Z drugimi besedami, še bolj na pošrek, še bolj atraktivno.

1,5-litrski motorček je pridobil štiri konjiče, če ga pitamo z visokooktanskim gorivom, večji 2-litrski pa ima izboljšano odzivnost. Ta prenova tudi pomeni, da bo MX-5 v tej generaciji vozila še nekaj let, kar je, glede na to, da so Japonci peto generacijo opisali kot elektrificirano, kar mamljiva lastnost.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs05.10.2023 23:01
Mazda ima občutek za notranjost, "ki sede". To sem prvič opazil pri čisto prvi RX-7 in zadnjič na aktualni 3. In tale MX-5 ni izjema.
klemens05.10.2023 23:27
MX-5 je kar kulten roadster, prve tri generacije so mi bile ok, zadnja aktualna mi je še najmanj posrečena. Vidim jih tudi skoraj nič več na cestah.
Makaronar06.10.2023 06:17
Bravo mazda! Zelel bi si edino vec konkurencev segmentu cenovno "dostopnih" roadsterjev!
Bacco06.10.2023 08:00
Zadnja generacija je vsaj meni precej lepša v Fiatovi izvedbi. Škoda ker so ga ugasnili.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija