Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Vozniki motociklov, na cesti bodite zelo previdni!
Nasveti
Vozniki motociklov, na cesti bodite zelo previdni!
Vozniki motociklov, na cesti bodite zelo previdni!
16.10.2023 02:07

Čas visokih jesenski temperatur je zdaj končno mimo, s tem pa se bodo spremenile tudi razmere na cestah. Predvsem to velja za motoriste, saj zna biti jesen polna pasti.

Peter Pirkovič

Oktober in morda tudi november sta še vedno lahko idealna meseca za nabiranje motorističnih užitkov, a je potrebno prilagoditi način vožnje. Zaradi nižjih temperatur se asfalt čez dan manj ogreje, oprijem gum je temu primerno slabši, k temu pa je potrebno dodati še umazanijo, odpadlo listje in vlažno asfaltno podlago na delih ceste, kjer sonce ne posveti. Največ presenečenj predstavlja vožnja v ovinek, ko je na enem delu cesta suha, v drugem delu pa vlažna, oprijem gume z asfaltom pa je minimalen. Upoštevati je potrebno tudi dejstvo, da se jeseni dan krajša, vidljivost v mraku je slabša, temperature ob sončnem zahodu hitro padajo, asfalt se ohlaja in spet je oprijem gum bistveno slabši.

Vozniki motociklov, na cesti bodite zelo previdni!

Da bi v času preden nas večina pospravi motocikle na zimsko spanje, minilo v dobrem vzdušju, je skrb za varnost na prvem mestu. Priporočljivo je, da vozniki dvokolesnikov poleg čelade, uporabljajo tudi celotno zaščitno opremo (jakna, hlače, rokavice, podkape…), opazno več pa je tudi takih, ki nase navlečejo še dodatek v obliki odsevnih oblačil (odsevni telovnik), da so na cesti opazni. Zelo pomembno je, da vozniki motociklov prilagodijo hitrost vožnje, saj ta povečuje verjetnost padca in podaljšuje zavorno pot. Pred vsako vožnjo si je potrebno vzeti nekaj minut, da se preveri brezhibnost motorja, stanje gum in tlaka v njih, pomembno je, da za krmilo voznik nikoli ne sede pod vplivom alkohola ali drugih drog in da je vsak pri sebi dovolj pozoren na razmere na cestah (neravnine, pesek, listje, spolzka cesta).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil16.10.2023 09:54
Ko temperatura pade pod 12-13°C izgubim ves interes po vožnji, tako da ga čisto nič ne pogrešam do nove sezone.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija