Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Tako brutalno še ni bilo
Tesla Model X Plaid
Tako brutalno še ni bilo
06.11.2023 08:36

128 evrskih tisočakov je cena električarja, ki se od ostalih avtomobilov razlikuje po tem, da ima dvižno krilna stranska vrata, namesto klasičnega volana nekakšno različico letalskega krmila in da trije električni motorji razvijajo impresivnih 750 kilovatov moči. Popolna vozniška ekstaza je zagotovljena.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 116.990
Cena testnega vozila: 128.720
brutalnost pogona
spodoben doseg
brezhibnost upravljanja
volan Yoke (drža z obemi rokami)
dvižna krilna vrata
udobje in prostornost kabine
digitalni ključ
polnilna infrastruktura
volan Yoke zaradi uporabe smernikov
upravljanje določenih funkcij izključno preko zaslona
zvočna izolacija kabine
hitrost polnjenja ni vedno super hitro

Prvi konkretnejši stik s temi avtomobili sem navezal pred nekaj tedni, ko sem v roke dobil najdražjo, najhitrejšo in prostorsko največjo Teslo. Model X z oznako Plaid. A še preden sem speljal s parkirišča sem dobrih 20 minut pozorno poslušal Teslinega predstavnika, ki mi je na kratko predstavil delovanje tega avtomobila. Če posplošim celotno zgodbo lahko zapišem, da so naprej razvili super računalnik in okrog njega gradili avto. Namreč, celotno dogajanje je postavljeno na osrednji velik zaslon na dotik. Pravzaprav je ni stvari, ki je na zaslonu ne bi mogel spreminjati, nastavljati ali konfigurirati. Denimo,  na njem je možno usmerjati zračni tok hlajenja ali ogrevanja iz prezračevalnih šob. 

Tako brutalno še ni bilo

Največji šok je bil volan Yoke. Ta stane dodatnega tisočaka. Gre krmilo brez klasičnega volanskega obroča, ki voznika nekako prisili, da ima ves čas vožnje roke (ob straneh) na volanu. Priznam, prvih nekaj kilometrov sem se precej lovil. Ni enostavno, sploh pri ostrem zavijanju v križiščih ali pri uvozu na parkirno mesto. Šok številka dve je bilo spoznanje, da ta nima klasičnih obvolanskih ročic za uporabo smerokazov ali aktivacijo brisalnikov. Niti hupe ni na sredini volana. Za vse omenjeno obstajajo gumbi na volanu. Po nekaj sto kilometrih sem se na novo filozofijo vožnje že precej bolje privadil, čeprav najtežji del ostaja uporaba smernikov, kjer sem vsakič znova moral s pogledom preveriti, ali sem pritisnil pravi gumb za desni oziroma levi smernik. Tudi na daljše obdobje bi se na to težko navadil. A očitno je ta precejšen magnet, saj se zanj odloči večina slovenskih kupcev Modela X.

Tako brutalno še ni bilo

Ogromen petmetrski 2380 kilogramov težak križanec je v izvedbi Plaid (prej Performance) tehnično izjemno izpopolnjen avtomobil. Serijsko je opremljen z zračnim vzmetenjem (podvozje je na najvišji točki od tal oddaljeno 22 centimetrov) in štirikolesnim pogonom, medtem ko za pogon skrbijo trije električni motorji. Na sprednji osi je vgrajen 314-kilovatni elektromotor, zadaj pa sta nameščeni še dve pogonski enoti, vsaka s 309 kilovati moči. Najvišja moč, ki jo razvija sistem treh elektromotorjev znaša neverjetnih 750 kilovatov (1020 KM), hkrati pa je na voljo tudi hipnih 1420 Nm navora.

Tako brutalno še ni bilo

Za večino voženj uporabim režim vožnje Chill. Ta je tisti, ki omogoča, da je speljevanje z mesta in pospeševanje na cesti umirjeno in mehko, brez hitrih sunkov. Za vsakdanjo uporabo. Popoln preobrat je opazen že pri izbiri programa Sport oziroma nasploh pri programu Plaid. Pri slednjemu sem znova in znova spoznaval razsežnosti hipne surove moči in navora, ki se prenašajo na vsa štiri ogromna 22-palčna kolesa. Takšne silovite brutalnosti pogona še nisem doživel. Potrebno je imeti volan čvrsto v rokah in veliko vozniškega razuma, saj se na cesti vse dogaja zelo bliskovito, v prometu pa takšna dinamika vožnje lahko predstavlja potencialno nevarnost. Kljub zajetnim dimenzijam in teži se avto na cesti dobro drži. Volanski mehanizem je natančen, zavore so brutalnosti pogona dobro prilagojene, pri nastavitvah podvozja pa je še prostora za nadgradnje. Z režimom vožnje Plaid hitrostnih predstav še ni konec. Obstaja še program Drag Strip, ki voznika pred vklopom zelo jasno opozori naj izbere zaprto stezo. Pogonski sklop in akumulator se pripravita na najvišjo stopnjo obremenitve, hkrati pa se sprednji del za nekaj centimetrov spusti k tlom. Ta postopek traja kar 7 minut, potem pa sledi še za stopnico višja eksplozija moči. Odriv z mesta do 100 km/h traja le 2,6 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri 262 km/h. Skratka, občutek sem imel kot da tega pospeševanja ni in ni konec.

Tako brutalno še ni bilo

Vse te predstave zmogljivosti velikana iz ameriškega Freemonta na drugi strani krepko načenjajo energijsko zalogo v akumulatorju. Računalnik mi je izračunaval povprečno porabo okrog 25 kWh na 100 km. Šlo bi še nižje, a se je težko upreti zmogljivemu pogonu. Pri Tesli ne razkrivajo natančne kapacitete, a neuradno ta znaša spodobnih 100 kWh, kar pomeni tovarniških 543 kilometrov dosega, medtem ko v praksi to pomeni okrog 400 kilometrov vožnje brez postanka. Prednost Teslinih lastnih polnilnic je tudi ta, da uporabnik vozila ne potrebuje nikakršnih kartic zvestobe ali aplikacij za začetek polnjenja, dovolj je, da polnilni kabel priklopimo in proces polnjenja se samodejno zažene. Namreč, polnilna postaja prepozna avto in lastnika, ki enkrat mesečno dobi obračun. V času preskusa sem večkrat koristil polnilnico na Kozini in v Ljubljani, a nikdar nisem doživel, da bi se baterije polnile z največjo močjo 250 kW. Na primorskem koncu je šlo do največ 140 (brez prisotnosti drugih Teslinih voznikov), v Ljubljani pa le 38 kilovatov (polna zasedenost).

Tako brutalno še ni bilo

Mi pa med polnjenjem ni bilo nikdar dolgčas. Osrednji zaslon na dotik deluje kot nekakšen super računalnik, kjer sem se večkrat kratkočasil z igranjem računalniških iger, nekajkrat sem gledal priljubljene serije na pretočni platformi Netflix, poslušal izbrane podkaste na Spotifyju ali pa brskal po številnih meniji za upravljanje avtomobila, ki so prevedeni v slovenski jezik. Med drugim se tudi predal pred sovoznikom odpre zgolj z aktivacijo na zaslonu. Pri Tesli so se pri razvoju preprosto vživeli v vlogo voznika in predvideli, kaj je potrebno ponuditi uporabniku, da bo zadovoljen. Model X je sistemsko izjemno napreden avtomobil, saj namesto klasičnega ključa uporablja kartico oziroma pametni telefon kot nekakšen digitalni ključ. Že ob približevanju avtomobil zazna prisotnost uporabnika, avto se odklene in samodejno odpre voznikova vrata, medtem ko je za zagon celotnega sistema dovolj, da voznik sede za volan in pritisne stopalko za plin. Potem pa samo še na skrajnem levem robu zaslona s prstom podrsa v položaj D (ali po potrebni v R) in se odpelje. Podobno je ob zapuščanju vozila. Vrata se samodejno zaprejo in zaklenejo. V primeru težav so vsa opremljena s skritimi mehanskimi vzvodi. Model X je posebnež tudi zato, ker ima zadnja stranska vrata zasnovana na drugačen način kot ostali avtomobili. Falcon Wing so dvižna krilna vrata, ki omogočajo izjemno lahkoten vstop na sedeža v drugi vrsti in se brez težav odpirajo tudi v bližini ostalih parkiranih avtomobilov. Dovolj je, da imajo 30 centimetrov oddaljenosti, sicer pa so ta opremljena še z nevidnimi varnostnimi senzorji v spodnjem delu vrat.

Tako brutalno še ni bilo

Uporabnik se z avtomobilom lahko sporazumeva tudi na daljavo preko Tesline aplikacije. Na njej je možno spremljati vse potovalne podatke, sliko v živo z različnih kamer, omogočeno je komuniciranje z mimoidočimi preko posebnega zvočnika, s posebno funkcijo pa avto lahko na daljavo tudi premikamo. Če potegnem črto, Model X velja enega najbolj dovršenih avtomobilov iz elektro segmenta, ki ne samo, da je praktičen, prostoren, udoben in pogonsko zmogljiv, zna tudi zelo spodobno avtonomno voziti, čeprav me je ta del pri njem še najmanj navdušil. Z nekaj dodatki vred končna cena ameriškega velikana znaša 128 tisoč evrov (v ZDA takšen stane 109 tisoč dolarjev), kar je manj od vseh primerljivo zmogljivih elektro tekmecev tradicionalnih proizvajalcev, ki veliko praktičnih rešitev, kakršne ima Tesla, niti ne poznajo.  

Tako brutalno še ni bilo

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 3; moč - 750 kW; navor 1020 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 100,0 kWh; kapaciteta (neto) - 95,0 kWh; moč polnjenja (AC) - 16.5 kW; čas polnjenja (20%-80%, AC) - 04:00; moč polnjenja (DC) - 250 kW; čas polnjnja (20%-80%, DC) - 00:23;
Karoserija: 5-vratna, suv; število sedežev - 5-7; mere (d/š/v) - 5.036 mm x 1.999 mm x 1.684 mm; medosna razdalja - 2.965 mm; kolotek spredaj - 1.661 mm; kolotek zadaj - 1.699 mm; odmik od tal - 191 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 2,6 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 262 km/h; poraba WLTP - 19,1 kWh/100km; doseg - 547 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 255/45R20; gume zadaj - 275/45R20; obračalni krog - ni podatka;
Mase: masa - 2.455 kg; nosilnost - 565 kg; skupna dovoljena masa - 3.020 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 544 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zraice06.11.2023 09:15
Pa kaj so nori s temi cenami???
Bacco06.11.2023 09:47
Sej potem prišparaš na benzu no (če polniš doma) :P
alfafil06.11.2023 09:58
Zraice, kje še dobiš čez 1000 KM za ta denar?
alfafil06.11.2023 10:03
"Že ob približevanju avtomobil zazna prisotnost uporabnika, avto se odklene in samodejno odpre voznikova vrata, medtem ko je za zagon celotnega sistema dovolj, da voznik sede za volan in pritisne stopalko za plin. Potem pa samo še na skrajnem levem robu zaslona s prstom podrsa v položaj D (ali po potrebni v R) in se odpelje." To ima tudi MG 4, edino si vrata odpreš sam. :)
darker06.11.2023 10:25
Kr neki:) Taki avtomobili so pa res brez veze.
Makaronar06.11.2023 10:49
Torej, garsonjera ali avto z manjsim dosegom kot Clio 1.0?
jjs06.11.2023 11:52
Odrežejo in zadržijo pol volana, potem ti pa za to še zaračunajo? Vicmoharji. Lahko da stvar funkcionira - če 1 obrat zadostuje od ene do druge skrajne točke, sicer si ne predstavljam. Sicer pa se strinjam s sledilci, ki menite, da je tole razmetavanje z zmogljivostmi (energijo) precej brez zveze. PLUS zadnjič je en tip jokal po TikToku, da ko ti med polnjenjem na Tesla Supercharger ob treh zjutraj začnejo okrog avta skakati kakšni čudaki z mačetami v rokah, nimaš šans, da bi se lahko odpeljal. Avto obstane na mestu, ne glede na to, kaj počneš.
klemens06.11.2023 18:44
Se strinjam z alfafilom, glede na moč je avto poceni, včasih smo občudovali Bugattija Veyrona s 1001 konjem, za koliko milijonov že?
zraice06.11.2023 20:19
Pa kdo rabi 1000 konjev?
skrivo06.11.2023 23:21
Predal lahko odpreš glasovno: "open the glovebox", ni treba dat rok z volana stran.
skrivo06.11.2023 23:21
Za filanje z 250kW je pa treba v Žirovnico, le tam je v Sloveniji V3 Supercharger.
skrivo06.11.2023 23:28
Zraice: nihče ne rabi 1000 konjev. To gre bolj za to "js jih imam, ti pa ne". Ta zverina ima na kolesih tudi čez 1100 konjev, so testirali na valjih. Ne vem zakaj pišejo 100 konjev manj, morda so kake zavarovalniške omejitve.
Gjarc06.11.2023 23:45
To ni nič takega da ima avto več konjev kot piše v homologaciji. V carwow-u so im imeli nekaj oddaj kjer so jih testirali na valarjih so imeli skoraj vsi po 50KM več bolj vidim problem v 200-300kg več kot je napisano. Kar pa se ti zelo pozna pri zaviranju sploh malo bolj resnem. Samo poglejte si kak test Tesle kje so ponavadi ustavi 10-20m za konkurenco
© Copyright 1999-2023 Avtomanija