Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avto, ki spreminja identiteto švedske znamke
Prvič v Sloveniji: Volvo EX30
Avto, ki spreminja identiteto švedske znamke
08.11.2023 14:35

Volvov trgovec v Sloveniji je za kratek čas iz Švedske dobil en primerek najnovejšega električarja EX30, ki smo si ga pobliže ogledali. Proizvodnja poteka na Kitajskem, prvi slovenski kupci pa bodo svoje avtomobile prevzeli čez dva meseca.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Mali električni križanec, ki po mnenju Volvovih predstavnikov zaradi premijskega značaja nima neposrednih tekmecev, čeprav se jim najbližja zdita Hyundai Kona in Peugeot 2008, je izdelan na novi koncernski platformi SEA2. Slednjo si deli s Smartom #1 in kitajskim modelom Zeekr X, medtem ko je oblika delo švedskih mojstrov, v katero so vključili kombinacijo prepoznavnih in modernih svežih linij, s katerimi bo EX30 na cesti prepoznaven. Denimo, tak detajl so sprednji žarometi z LED grafično podobo oblike kladiva (Thors Hammer).

Avto, ki spreminja identiteto švedske znamke

Najnovejši Šved, ki mu čez nekaj mesecev sledi še veliki brat EX90, je dolg 4,23 metra, širok 1,83 metra in visok 1,55 metra, medtem ko medosna razdalja meri 2,65 metra. Prvi stik s potniško kabino razkriva, da bo prostora na udobnih sprednjih sedežih dovolj za odrasle, medtem ko bodo na zadnji klopi še najbolj uživali mlajši potniki. Za odrasle namreč zelo hitro zmanjka prostora za kolena. Prtljago potnikov je možno natovoriti v 319-litrski prtljažni prostor v zadnjem delu vozila, ki ga je s preklopom naslona zadnje klopi možno povečati na dobrih 900 litrov. Dodaten odlagalni prostor za polnilne kable je urejen tudi pod sprednjim pokrovom (frunk). V večjem delu notranjosti so uporabljeni številni reciklirani materiali, gumbov in stikal praktično ni, so pa zato uredili več manjših odlagalnih mest, medtem ko piko na i predstavlja napredna digitalizacija v obliki 12,3-palčne tablice oziroma zaslona na dotik, kjer so svoje znanje združili mojstri iz Googla, Appla in Qualcomma. Na prvi pogled zanimiva zasnova, ki v določenih pogledih spominja na Tesline rešitve. Na primer, predal pod sredinsko konzolo lahko odpremo z aktivacijo preko zaslona, medtem ko pozicijo zunanjih vzvratnih ogledal uporabnik nastavlja preko stikal na volanu.

Avto, ki spreminja identiteto švedske znamke

Pri Volvu so večkrat izpostavili, da je EX30 najhitrejši Volvo v vsej zgodovini serijskih modelov. Odriv z mesta do 100 km/h znaša vsega 3,6 sekunde. Podatek je kakopak vezan na različico z dvema elektromotorjema, ki razvijata 315 kilovatov skupne sistemske moči in kar 400 Nm navora, vgrajeno pa ima 69 kWh baterijo (450 km dosega). A bolj kot ta navita verzija bo za mnoge nove kupce zanimiva različica z daljšim dosegom. Ta ima vgrajen eno električno enoto z najvišjo močjo 200 kilovatov, baterijski zalogovnik NMC (nikelj-mangan-kobaltov oksid) pa ima 64 kWh uporabne kapacitete (bruto 69 kWh). Za seboj za lahko vleče prikolico, ki ne bo težja od 1400 kilogramov, medtem različica z istim pogonom in manjšo 51 kWh litij-ionsko baterijo lahko vleče le tono težko prikolico. Tovarniško deklariran doseg znaša 344 kilometrov. Polnjenje iz 10 na 80 odstotkov z enosmernim tokom bo v optimalnih okoliščinah trajalo 25 minut, največja moč pa bo dosežena pri 154 kilovatih, za počasnejše domače polnilnice pa ima EX30 vgrajen 11-kilovatni polnilnik. 

Avto, ki spreminja identiteto švedske znamke

Kot pravijo pri Volvu sta dva trgovca v Ljubljani in Mariboru do zdaj zbrala nekaj več kot 20 naročil in za vsakega pobrala začetnih 500 evrov predujma. Ker je za EX30 tovarna trenutno le na Kitajskem (leta 2025 začnejo proizvodnjo tudi v belgijskem Gentu), povpraševanje z različnih koncev sveta pa nadpovprečno, trgovci avtomobilov ne morejo naročevati na zalogo, zato se bo čakalna doba gibala okrog šestih mesecev. Kupci lahko izbirajo med petimi različnimi barvami, možna je kombinacija s črno streho, na voljo so 18-, 19- in 20-palčna platišča brez vidnih vijakov, v bogatejših paketih opreme bo avto opremljen z ozvočenjem Harman Kardon (9 zvočnikov s 1040 vati izhodne moči), digitalni ključ bo na voljo s posodobitvijo programskem opreme na daljavo sredi prihodnjega leta, medtem ko je za fiksno panoramsko stekleno streho s posebno IR zaščito možno dodatno naročiti poseben senčnik. Začetna cena je postavljena tik pod 40 tisočaka, najcenejša različica z daljšim dosegom bo stala 45 tisoč evrov, vstopna verzija z dvema motorjema pa 50.255 evrov.

Avto, ki spreminja identiteto švedske znamke

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Avtomanija (@avtomanija)

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens08.11.2023 23:42
Kitajc s premajhnim dosegom.
shark91109.11.2023 10:20
Članek je pomanjkljiv, ne piše namreč koliko dosega ima različica z daljšim dosegom (??). Sicer pa ne razumem čisto dobro, v čem je ta avto tako poseben (v primerjavi s konkurenco)? Edino spredaj je ok, zadek je smešen, notranjost pa naravnost obupna, kot bi jo naredili iz enega kosa plastike...verjamem da so materiali ok, ampak izgled je pa "nikakav"...so želeli kopirat Teslo, pa so naredili zmazek...
igornov09.11.2023 12:57
Avto, kjer ni števca obratov in hitrosti, ni avto in pika. Policija kupuje radarje za odkrivanje uporabnikov mobilnih telefonov, a tole je pa dovoljeno? Desetkrat bolj odvrača pozornost voznika s ceste pred avtomobilom. In temu pravijo, varnost?
macolar10.11.2023 06:07
Ta stil notranjega minimalizma je tudi zame grd. Ne predstavljam si zakaj bi zapravljal velik denar za Tesle in podobna vozila z tako notranjostjo. Volan in centralno montiran Ipad, vse skupaj zato izpade zelo ceneno. Že dovolj velik greh je ko kar tako lepijo ekrane v navadnih vozilih, tole pri EVjih je pa šokantno.
darker10.11.2023 10:38
Včasih je na homologaciji bil nek red. Danes pa čisti kaos:)
skrivo11.11.2023 00:28
Igornov in macolar: js že nekaj let podobno reč furam kot je ta Volvo. Ekran za volanom sploh ne pogrešam, ker mi je itak motanje volana zakrivalo informacije na za volanskem zaslonu, kar se seveda ne da rešit drugače kot s sredinsko nameščenim zaslonom, kjer vedno vse vidiš. Rok iz volana ne umaknem več nikoli, ker je vse kar rabim za upravljanje vozila dostopno na volanu, za temperaturo notranjosti pa itak glasovno povem, pa še to redko ker je itak naštimano. V glavnem, ekrana se ne dotaknem, če pa pogledam nanj občasno, se mi morajo pa očesne leče enako prilagajati kot če bi moral pogledati za volanski zaslon, ni razlike, sprobano. Torej, takle Volvo je lahko bolj varen s tega stališča kot katerikoli "klasični" avto z nepregledno množico nekih gumbov. Zame ni boljšega kot čist pogled na cesto, samo jaz in cesta, ničesar ne rabim pred volanom, tud HUD me moti.
91111.11.2023 08:36
Bolj kot ga gledam, šlabša se mi zdi tale notranjost, sploh mi ni všeč, avto brez števca halo, kdo bo to kupil?
macolar11.11.2023 13:02
@skrivo, pri meni je obratno. Želim števec in določene informacije na klasičnem mestu za volanom. Števci na sredini so že obstajali daleč pred EVji in jih že takrat nisem maral. Tudi dizajni volanov postajajo vedno bolj absurdni. Za tak denar kot prodajajo ta vozila želim da tudi notranjost izgleda po mojem okusu. Na žalost izgleda da bo tole na slikah postal standard. Na žalost.
zraice11.11.2023 19:26
40 jurjev za električni avto velikosti t roca ali pa Jukea. Medtem ko omenjena dobiš že za pol manj... Ampak mi tako imamo plače kot skandinavci, hahahaha
© Copyright 1999-2023 Avtomanija