Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Priletna Japonka teče zadnji krog
Mazda 2 e-Skyactiv-G 115 M Hybrid Homura
Priletna Japonka teče zadnji krog
Priletna Japonka teče zadnji krog
10.11.2023 14:38

Še zadnjič smo sedli za volan pomlajene različice modela, ki je na tržišču že od leta 2014. Devet let je v avtomobilskem svetu že kar častitljiva doba za enak model.

Zoran Triglav Zoran Triglav
Osnovna cena: 22.090
Cena testnega vozila: 23.370
Kakovost izdelave
zvočna izolacija
menjalnik
sistem Start/stop
Zaspan motor
poraba
zapleteni izbirniki informacijsko-zabavnega sistema
sedežno udobje na daljših poteh

Kakorkoli že, z Mazdo 2 smo prevozili kakšnih tisoč kilometrov in se z njo pobliže spoznali. Avtomobilček, ki se bolje znajde v mestu kot na dolgih potovanjih in raje vozi dva kot štiri ali celo pet ljudi, je že na prvi pogled izdelan kakovostno. Ceneni materiali, značilni za ta avtomobilski razred, v Mazdi 2 niso opazni, prej nasprotno. Armaturna plošča, požlahtnjena z usnjenimi dodatki in okrasnimi šivi, poskrbi za nekaj elegance in prijetnega občutja. Pa vendar je avto majhen in pretiranega udobja v njem ni pričakovati, čeprav vsaj na sprednjih sedežih ponuja dovolj prostora tudi višje raslim. Na mestnih ulicah in po opravkih na kratkih poteh se obnese odlično, za daljša potovanja bi Mazda 2 pač morala ponuditi vsaj nekaj več sedežnega udobja vsaj na prednjih sedežih, ki so sicer ustrezno oblikovani, a ne zagotavljajo dovolj bočne opore. Najbolj smo pogrešali naslon za roko med sedežema, ki je sicer dobavljiv za doplačilo. Ko smo ravno pri udobju: podvozje je uglašeno precej na trdo, vendar dovolj udobno. Na tlakovanih cestah, ki jih je resda le še za vzorec, potnike precej pretresa, a je hrup ob tem precej zadušen. 

Priletna Japonka teče zadnji krog

Lega na cesti je na splošno dobra, med boljše plati Mazde 2 pa z lahkoto štejemo še zvočno zadušenost, saj se motorja v spodnjem območju vrtljajev skorajda ne sliši. Ampak štirivaljni motor brez prisilnega polnjenja je uglašen tako, da je v »tišjem« območju vrtljajev precej zaspan. Pravzaprav nas je to kar precej zmotilo, saj je za živahnejšo vožnjo nujno priganjanje v zares visoke vrtljaje, saj se vseh 85 kilovatov zbudi šele pri 6000 vrtljajih. Takrat pa tudi poraba precej naraste (na testu pri najboljši volji nismo prišli pod 7,5 litra na 100 kilometrov) in je daleč od obljubljene na papirju. V praksi je to videti tako, da denimo vzpon med Koprom in Kozino zahteva peto prestavo, saj v šesti tako rekoč ni mogoče doseči in vzdrževati predpisane hitrosti 130 kilometrov na uro. Niti takrat, ko je voznik v avtu sam. Ob eni takšnih voženj je podpisanemu skozi misli šinila podoba Japonk, ki so jim nekoč na krut način povezovali stopala, kar jih je precej oviralo pri gibanju … Za prave vozne užitke se je torej treba razpoložiti precej športno in si nadeti zares težko desno nogo. Naj pa dodam olajševalno okoliščino, da je pretikanje ročnega šeststopenjskega menjalnika nadvse gladko in karseda natančno.

Priletna Japonka teče zadnji krog

Avtomobil, ki naj bi s tem motorjem zmogel celo do 200 kilometrov na uro (podpisani si to glede na izkušnje zares težko predstavljam), je opremljen s sistemom e-Skyactiv G, kar je Mazdina oznaka za blagi hibrid. Tehnična rešitev združuje zaganjalnik motorja z generatorjem, ki naj bi odvečno energijo pri zaviranju shranjeval v majceno baterijo s kapaciteto 0,2 kWh. To majhno količino energije naj bi potem v času mirovanja motorja, denimo pri rdečem semaforju, porabil za različne električne porabnike. Kljub nazivu hibrid, pa naj je še tako blage sorte, Mazde 2 ni mogoče voziti na elektriko. Edina prednost omenjenega sistema je zares gladko, docela neopazno ponovno vžiganje in speljevanje z mesta pri zeleni luči, zaganjalnik naj bi bil celo sposoben pomagati z nekaj pospeška, česar v resnici ni bilo opaziti. Zato se poraja vprašanje, ali je doprinos res dovolj velik, da se splača vgraditi zapleteni sistem, ko pa se klasični sistem start-stop odreže skoraj enako dobro.

Priletna Japonka teče zadnji krog

Malce se pomudimo še ob uporabnosti. Žarometi so bili v našem primeru v matrični LED izvedbi, kar pomeni odlično vidljivost. To slednje velja tudi pri vzvratni vožnji, k čemur pripomore kamera. Vstop v avtomobil in izstop iz njega sta zlasti za voznika udobno opravilo. Za to poskrbi razmeroma velika odprtina vrat, ki se vsaj pri bogatejše opremljenih različicah odklenejo in zaklenejo samodejno. Dovolj je pri sebi, v žepu ali torbi, imeti ključ. Manj udoben je prehod skozi zadnja vrata, kar je pri tej velikosti avtomobila povsem razumljivo. Podobno velja za prtljažnik, ki s svojimi 280 litri ne bo ravno pogoltnil slona, prtljago za dve osebi na morju pa bo kljub visokemu nakladalnemu robu prežvečil z lahkoto. Seveda lahko prekucnemo še sedeže in naložimo vse potrebno za kampiranje – če naložimo do spodnjega roba stekel (takšna so varnostna priporočila), je prostora za 590 litrov. V našem primeru je osnovni prtljažnik zadoščal za vikend oddih štiričlanske družine. 

Priletna Japonka teče zadnji krog

Informacijsko-zabavni sistem je kakovosten, zlasti pohvalno je delovanje digitalnega radijskega sprejemnika DAB, dobro pa se odreže tudi povezljivost z mobilnimi telefoni. Vgrajen navigacijski sistem deluje vzorno, zlasti če je prek telefona povezan z internetom, kar mu zagotavlja sveže informacije. Edini manko pri tem sistemu so precej nerodni izbirniki, saj je za nekatere nastavitve potrebnega zelo veliko tapkanja s prsti po zaslonu. Pohvalno pa je, da vsaj osnovnih funkcij, kot je denimo klimatizacija, ni treba upravljati na dotik, ampak za to poskrbijo dobri stari gumbi, ki jih pritiskamo in vrtimo, ne da bi pri tem umaknili pogled s ceste.

Priletna Japonka teče zadnji krog

Mazda 2 je avtomobil primeren za nezahtevne voznike, ki dnevno ne prevozijo veliko kilometrov. A ti so praviloma pozorni tudi na ceno, ki se je v slabem desetletju precej dvignila. Osnova, za sicer dobro opremljeno verzijo znaša 22 tisoč evrov.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.496 cm3 ; moč - 85 kW (115 KM) pri 6000 vrt/min; navor - 151 Nm pri 3500 vrt/min;
Prenos: pogon – spredaj; menjalnik - 6-stopenjski, ročni; zavore - hlajeni diski spredaj, bobni zadaj; gume spredaj- 185/60R16; gume zadaj - 185/60R16; obračalni krog - 9,4 m;
Karoserija: 5-vratna; segment - B (mali); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.080 mm x 1.695 mm x 1.515 mm; medosna razdalja - 2.570 mm; kolotek spredaj - 1.495 mm; kolotek zadaj - 1.485 mm; odmik od tal - 143 mm;
Notranje mere: prtljažnik – 280-950 l;
Mase: masa - 1.014 kg; nosilnost - 535 kg; skupna dovoljena masa - 1.549 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 10,4 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 180 km/h; rezervoar - 44 l; poraba WLTP - 5,4 l/100km (1 op 18,5); emisije CO2 - 122 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens10.11.2023 19:22
Po tej, pa samo še Toyota Yaris z drugačno značko...škoda...
zraice10.11.2023 19:37
Ni brežine brez turbine ????
zraice10.11.2023 19:37
Ni brzine brez turbine.
IcEmAn10.11.2023 20:52
Za praktično isto ceno pa (prava) hibridna Yariska, katera se dobi tudi z Mazdino značko. :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija