Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Kralj malih križancev
Peugeot 2008 GT 1.2 Pure Tech 130 EAT8
Kralj malih križancev
13.11.2023 13:47

Peugeotov mali križanec 2008 je prenovljen. Avtomobil, ki na nek način uteleša francoskega leva bo všeč veliko voznicam in voznikom. Tokrat v GT različici in s preizkušenim bencinskim trivaljnikom in samodejnim menjalnikom. Kako se obnese pod črto?

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 26.220
Cena testnega vozila: 29.180
Oblika
prijetne dinamične podrobnosti
postavljaška grafika merilnikov
dovolj hiter sistem zaslona za dotik
dovolj velika posoda za gorivo
dovolj USB priključkov
Na trenutke počasna navigacija

Neuki bodo malo postrani pogledovali na novo pridobitev pred vašo garažo. Kdo se bo muzal stari ali novi Peugeot 2008? Docela posodobljeni Peugeot 2008. Sprednji del je podoben Petstoosmici, z značilno masko, nekoliko drugačnimi žarometi in prepoznavnimi LED trakovi ob strani odbijača. GT različica kot naš testni 2008 ima bolj nastopaška tri LED svetilna telesa, drugačno masko in je zares videti prestižno. Peugeotov logotip ni več tako zelo nov, kot tudi ne nova pisava 2008 na pokrovu motorja. Podobno vodilo treh svetilnih teles najdemo tudi zadaj, s prijetno in sodobno 3D grafiko luči. Napis Peugeot se zdi celo nekoliko večji. Stranska linija poudarja dinamičnost Peugeota 2008 GT, v dodatno opremo pa so dodali še nova platišča.

Kralj malih križancev

Peugeot dosledno sledi logiki sodobnosti in dinamike oblikovanja. Zato tudi notranjost in njenih nekaj novih prijemov pravzaprav ne presenečajo. Tu mislimo predvsem na svetla in velika zaslona, tistega pred voznikom v višini zgornjega roba volanskega obroča. Peugeot, boste zastrigli z ušesi. Prav tako lahko pohvalimo tistega na sredini armaturne plošče, ki je večji in povezan z izjemno izboljšano kamero za vzvratno vožnjo. GT različici so privoščili še precej zanimive 3D merilnike, torej v dveh ravninah projicirane informacije na zaslonu pred voznikom. Oba merilnika za hitrost vozila in vrtljaje sta prijetna, dovolj informativna, vsekakor pa bolj oblikovno vrhunska in privlačna. Podobno je z armaturno ploščo, kjer so nanizali vrsto različnih materialov, uspelo pa jim je zadržati prijazen in sodoben vtis. Izbira materialov na sedežih in plastike na vratih je ustrezna segmentu, ki ga 2008 zavzema. Še najbolj se to opazi v drugi vrsti in na zadnjih vratih. Oblikovanje je za stopnjo privlačnejše od nekaterih konkurentov. Pohvala velja tudi za ambientalno osvetlitev potniške kabine z osmimi niansami, pod manjšim predalom pa so skrili za našo opremo standardni, močnejši brezžični polnilnik za telefon. Sedeži so udobni in opremljeni z dobrim bočnim oprijemom. A brez skrbi, vstop je enostaven. Seveda je v zadnji vrsti pričakovano omejeno prostora, za stalno prevažanje odraslih, predvsem zaradi vstopa in izstopa, bo potrebno gledati Peugeote z višjo prvo številko. Vendar, če pogledamo natančno, razen navidezne utesnjenosti ob visokem dvigu bočne linije, majhnih zadnjih steklih, pri poziciji na zadnji klopi nismo pogrešali prav veliko. Pod pogojem, da spredaj ne sedijo preveliki dolgini.

Kralj malih križancev

Prtljažnik s 434 litri prav tako ni majhen. Družinsko popotovanje - brez težav, če so zahteve zmerne. Preizkusili smo celo kombinacijo kovčkov, ki jih za manjšo družinico dovoli eden izmed večjih nizkocenovnih ponudnikov letov, kvečjemu malo dvignete zadnjo polico. Tu moramo omeniti še prijazen dodatek, ki spodnjo polico drži v napol dvignjenem položaju. Tako le-ta ne pade vedno na roke, ko uporabljate globlji predal. Če zložite zadnjo klop je nakladalnega prostora še bistveno več in mali 2008 se prelevi v šik prevoznika.

Kralj malih križancev

Pod motornim pokrovom nas je čakal stari bencinski trivaljni znanec z 1,2 litra delovne prostornine in 96 kilovati največje moči. S samodejnim menjalnikom, ki je prijeten spremljevalec, ponuja pri ekonomični vožnji porabo okrog slabih šestih litrov. Pri bolj prostih rokah (beri težji nogi), pa dobrih sedem litrov na sto prevoženih kilometrov. V več režimih vožnje je slišati tri valje, motijo pa ne. 230 Nm navora je povsem dovolj, da bencinski 2008 GT ni podhranjen. Posoda za gorivo pa s 44 litri tudi ni pretirano majhna. 

Kralj malih križancev

Peugeot 2008 GT nudi predvsem neutrudljivo in udobno vožnjo. Tudi na neravninah vzmetenja ni pretirano slišati. Kot bi pričakovali manjka nekaj občutka pod kolesi in pri zaviranju. Če se vam zdi, da gre za podobno izbiro besed, kot pri drugih Stellantisovih malčkih, se ne boste veliko zmotili. Novejši kot je model, bolj nezahtevno udoben je. Tudi pri višjih hitrostih blaženje ustrezno omejuje premike karoserije. Tu gresta z roko v roki dinamika oblikovanja in dinamika vožnje tega levčka. Pod črto smo pri Peugeotu 2008 vedno znova presenečeni koliko individualnosti premore. Skupaj z uporabnimi lastnostmi je zares precej temeljit avtomobil na vsega 4,3 metra dolžine. Ob dovolj visokem sedenju in dobri preglednosti naprej, se včasih vprašamo koliko več sploh potrebujemo. Če pogledamo na ceste, se z nami strinja precej kupcev.

Kralj malih križancev

Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 1.199 cm3 ; moč - 96 kW (130 KM) pri 5500 vrt/min; navor - 230 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj>; menjalnik - 8-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 215/60R17; gume zadaj - 215/60R17; obračalni krog - 10,4 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - L (spodnji-SUV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.304 mm x 1.775 mm x 1.550 mm; medosna razdalja - 2.605 mm; kolotek spredaj - 1.540 mm; kolotek zadaj - 1.540 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 405 l;
Mase: masa - 1.180 kg; nosilnost - 560 kg; skupna dovoljena masa - 1.740 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,4 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 203 km/h; rezervoar - 44 l; poraba WLTP - 6,0 l/100km (1 op 16,7); emisije CO2 - 136 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
zraice13.11.2023 21:40
44 litri je zemo majhna posoda za gorivo, ne moreš verjet...
alfafil13.11.2023 23:14
Če ne bi imel tega problematičnega motorja in nepreglednega kokpita, bi bil idealen.
klemens14.11.2023 00:22
Tole nima niti 1.200 kg? Pohvalno.
Makaronar15.11.2023 07:08
Kateri motor je trenutno najmanj problematicen pri Peugeotih/Oplih/Citroenih?
© Copyright 1999-2023 Avtomanija