Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Koliko vrednosti izgubijo avtomobili v petih letih?
Raziskava
Koliko vrednosti izgubijo avtomobili v petih letih?
16.11.2023 22:25

Znano dejstvo je, da avtomobil tako po odhodu iz prodajnega salona izgubi precejšen del cene. Portal iSeecars pa je poiskal odgovor na vprašanje, koliko vrednosti izgubi po petih letih.

Urša Prosenjak

Raziskava je zajela avtomobile na ameriškem in evropskem trgu, stare do pet let. Na ameriškem trgu največ vrednosti izgubijo eletrična vozila, ki v povprečju v petih letih izgubijo 49,1 odstotka, na drugi strani pa ceno najbolje držijo hibridi in kamioneti.

Najslabše ohranjajo ceno italijanski avtomobili, ki se sicer ponašajo s privlačnim videzom in odličnimi voznimi lastnostmi. Kljub temu v petih letih izgubijo precej vrednosti. V Evropi sta to na primer Fiat in Alfa Romeo, v ZDA pa Maserati. Njegova cena ekspresno pada, tako da Quattroporte po petih letih izgubi kar 64,5 odstotka vrednosti. Na vrhu je Maserati Ghibli, SUV model Maserati Levante pa na osmem mestu.

Na lestvici avtomobilov, ki jim cena močno pade s starostjo, so BMW serija 7, serija 5 in celo X5, precejšen padec cene pa beleži tudi Jaguarju XF in Audi A7. Nakup prestižnega avtomobila pomeni tudi največjo izgubo vrednosti vozila skozi čas. Obstaja pa nekaj izjem.

Model, ki zelo dobro ohranja ceno, pa je Porsche 911. Po petih letih bo izgubil le še 9,3 odstotka začetne cene oziroma le okoli 18.100 dolarjev. Dvakrat slabši, a še vedno odličen je 718 s 17,6-odstotno izgubo. Sledijo volumenske znamke, med najboljšimi pa je Toyota s tremi modeli v vrhnji deseterici.

Na evropskem trgu je razmerje moči drugačno. Poleg Porscheja je na vrhu še nekaj evropskih znamk, na repu pa so nekatere evropske znamke, ki jih na ameriškem trgu ni. Za zdaj so še uganka kitajski avtomobili oziroma odgovor na vprašanje, koliko bodo vredni čez pet let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil17.11.2023 08:52
To je vse relativno, kljub temu, da imam Toyoto, pa še hibrid. :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija