Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Avto, predaleč pred svojim časom
Chrysler Turbine Car
Avto, predaleč pred svojim časom
Avto, predaleč pred svojim časom
21.11.2023 17:15

Konec petdesetih let je ameriški Chrysler razmišljal, kako bi koncept reaktivnega motorja uporabil za pogon navadnih avtomobilov.

Artur Švarc

Nastal je eden najbolj revolucionarnih avtomobilov, Chrylser Turbine Car. Ime pove, da ga je poganjala turbina, ki je imela svoje prednosti pred običajnimi batnimi motorji. Izvedli so celo testni program med običajnimi vozniki, potem pa vse skupaj poslali na smetišče. Dobesedno. 

Chrysler se je s turbinami za potrebe letalstva začel ukvarjati že tik pred drugo svetovno vojno, ko je bilo že jasno, da bo običajne motorje zamenjala doba reaktivcev. Program je vodil George Huebner in po vojni sestavil skupino, ki je preučevala idejo namestiti turbino tudi v avto. Koncept je imel kar nekaj prednosti: manj je bilo gibljivih delov kot pri običajnih motorjih, delovanje je bilo zaradi vrtenja (in ne »poskakovanja« batov) povsem mirno in motor je lahko prebavil praktično vse, kar se je dalo vsaj malo zažgati, od kurilnega olja, kerozina in enkrat celo parfum Chanel No.5.

Avto v mnogočem spominja na Fordovega Thunderbirda, prav tako sta posrečeni imitaciji letalskega izpuha, pravi izpuh turbine pa je pod odbijačem.

Avto v mnogočem spominja na Fordovega Thunderbirda, prav tako sta posrečeni imitaciji letalskega izpuha, pravi izpuh turbine pa je pod odbijačem.

Chrysler ni bil prvi, ki se je lotil te ideje, avto s turbino so razvijali tudi pri GM-u in britanskem Roverju, vseeno pa je bil Chrysler tisti, ki je z idejo prišel najbolj daleč. Najprej je inženirska skupina, v kateri je bil tudi legendarni Sam B. Williams, eden od pionirjev malih turbinskih motorjev, optimizirala sam dizajn turbine, premer kompresorja in lopatice, potem pa so se lotili še regeneratorja, ki je moral poskrbeti za primerno ohlajanje, torej izmenjavo toplote. Zgodnji uspehi pri razvoju so omogočili, da so 1954 turbino lahko namestili v primerek Plymouth Belvedere. Predvsem toplotna izmenjava, emisije in izpuh so bili glavni izziv razvoja. Avto so pokazali novinarjem in poželi ogromno zanimanja. Naslednji testni avto z izboljšano turbino je prišel 1956, Huebner pa je z njim v štirih dneh prepeljal 4860 kilometrov iz New Yorka do Los Angelesa. Spremljala ga konvoj mehanikov, vendar razen dveh malih posegov, pa še ti niso bili povezani z motorjem, ni bilo večjih težav. Uspešna testna vožnja je vodilne može pri Chryslerju prepričala, da podvojijo resurse za razvojni program in ekipo preselijo v nove prostore. 1957 je bilo vloženih kar nekaj patentov in 1959 so v novega Plymoutha namestili drugo generacijo turbine. 

Eni sanjajo, drugi vozijo

Na testni vožnji od Detroita do New Jerseya je avto porabil 12,1 litra, kar je bilo za 40 odstotkov boljše kot pri prvi generaciji. Turbina je premogla 100 kW, zamik pri pospeševanju je trajal le še 1,5 sekunde (pri predhodnici 9 sekund), bila pa je tudi okoli 150 kilogramov lažja od primerljivega batnega motorja. Potem so 1960 tretjo generacijo turbine z oznako CR2A namestili tudi v tovornjak, Dodge Dart in celo luksuzni Plymouth Fury 1962. Huebner je z Dartom peljal iz New Yorka do Los Angelesa decembra 1961 in potem še do San Francisca, kjer je moral kar dve uri na testnih vožnjah prevažati navdušene novinarje. Chrysler je s temi avtomobili obiskal prodajalce po Severni Ameriki, Mehiki in Evropi, predstavljeni so bili v 90 mestih, peljali so 14 tisoč ljudi, videlo jih je na milijone mimoidočih. Predvsem jih je bilo slišati – avto je imel glas podoben reaktivnemu letalu, kar je bilo za tiste čase nepojmljivo tehnično čudo. Malo pred avtosalonom v Chicagu 1962 je Chrysler napovedal četrto generacijo turbine in serijo 50 do 70 avtomobilov, ki jih bodo dali javnosti v uporabo za testne namene.

Chrysler je turbino razvijal vse do skorajšnjega bankrota 1979. Motor je imel svoje prednosti in slabosti.

Chrysler je turbino razvijal vse do skorajšnjega bankrota 1979. Motor je imel svoje prednosti in slabosti.

Tako je nastal Turbine Car, avto, ki ga je v Detroitu narisal Elwood Engel, ki je pred tem delal pri Fordu. Zaradi podobnosti s Fordovim Thunderbirdom, so Turbine klicali tudi Engelbird. Karoserijo so izdelovali na roke v Italiji pri Ghii, kjer so jih tudi pobarvali v Turbine Bronze barvo, dodali opremo in oblazinjenje in potem poslali v Detroit, kjer so jih opremili še s turbino, tristopenjskim samodejnim menjalnikom, elektriko in komponentami kot so radio in ogrevanje. Strošek izdelave posameznega avtomobila je preračunano v današnje denarce veliki 519 tisoč dolarjev, od tega je več kot polovica odpadla na turbino samo. Prvih pet prototipov je bilo narejenih 1962 in so služili za iskanje in odpravljanje napak.

Chrysler Turbine One, eden od mnogih, ki so sanjali o turbinskem pogonu in edini, ki je doživel predserijo.

Chrysler Turbine One, eden od mnogih, ki so sanjali o turbinskem pogonu in edini, ki je doživel predserijo.

Med prvimi problemi so bili leno pospeševanje (zahvaljujoč težki karoseriji) in vibracije, ki so se zaznavale zaradi gum, ki bi jih klasični motor drugače prekril, turbina pa je delovala brez vsakega tresljaja. Od oktobra 1963 do oktobra 1964 so izdelali 50 identičnih avtomobilov, vsi so imeli servo bobnaste zavore, servo volan in neodvisno vzmetenje spredaj. Trije veliki merilniki pred volanom so hoteli spominjati na pilotovo okolje  - eden za hitrost, drugi za vrtljaje in tretji za temperaturo. Sploh tretji, pirometer, je meril najbolj vroč del turbine, njen vstopni del, motor pa se nikakor ni smel pregreti, saj bi to pomenilo, da se bodo zažgale lopatice in stalil regenerator. Merilnik je kazal do 930 (!) stopinj Celzija, pa tudi merilnik vrtljajev ni bil klasičen, zgornja meja je bila 46 tisoč vrtljajev. Vseh 55 narejenih primerkov je imelo identične ključe.

203 poskusni zajčki

Dva avtomobila so lahko preizkusili obiskovalci svetovne razstave v New Yorku 1964, ostali so šli na turnejo, petdeset preostalih pa so podelili javnosti kot del preizkuševalnega programa. Uporabnik je dobil avto zastonj za tri mesece, moral pa si je beležiti opažanja, po vrnitvi pa so z njim inženirji opravili tudi poglobljen pogovor. Program je tekel od oktobra 1963 do januarja 1966. Testni uporabniki so pomagali pri odpravi številnih problemov. Tako je zaganjalnik odpovedal pri višjih nadmorskih višinah, potreben je bil tudi natančen vrstni red zagona motorja v osmih korakih, ki bi drugače privedel do okvare motorja. Med plusi so uporabniki navedli mirno delovanje, zelo malo vzdrževanja in delovanje v vsakem vremenu, med minusi pa slabo pospeševanje, glasnost in visoka poraba. Piskajoči zvok reaktivca je sicer za pozitivnega ocenilo 60 % uporabnikov, le 20 % ni bil všeč.

Chrysler Turbine Car na salonu v New Yorku 1964. Čez dve leti je bilo programa konec.

Chrysler Turbine Car na salonu v New Yorku 1964. Čez dve leti je bilo programa konec.

Avto ni smel uporabljati osvinčenega bencina, takrat najbolj pogostega goriva, saj je ta puščal usedline v motorju. Tako so v njih večinoma uporabljali dizel, kurilno olje ali kerozin. Teh 50 avtomobilov je naredilo več kot 1,6 milijona kilometrov, vozilo so jih 203 uporabniki iz 133 mest v 48 zveznih državah. 180 je bilo moških in 23 žensk, v starosti med 21 do 70 let, kar 60 odstotkov pa je imelo v lasti Chryslerjev avto, pravi uradna statistika. 

Žal pa so prav ti minusi pomenili glavno prepreko, da se danes ne vozimo s turbinami – poraba, odzivnost in predvsem občutljivost za optimalno delovanje. Aprila 1966 je podpredsednik Chryslerja, Harry Chesebrough napovedal, da gre teh 50 avtov v pokoj, ne glede na to, ali bodo avto izdelovali ali ne. 45 avtomobilov so zažgali in stisnili na odpadu južno od Detroita. Razlog? Da ni bilo treba plačati dodatnih carin za iz Italije uvožene karoserije, govori urbana legenda, v resnici pa so jih točno zato, kar je uveljavljena praksa v avtomobilizmu – ker so pač prototipi. Prav tako je obstajala bojazen, da bi morebitni kupci teh prototipov naleteli na težave ali vanje vgradili običajne motorje. 

Na koncu te vržejo iz pisarne

Turbine Car ni nikoli šel v proizvodnjo, se je pa Chrysler potem še dodatno posvetil razvoju vse do konca sedemdesetih, nastali sta še peta in šesta generacija turbine, ki sta imeli precej nižjo porabo, a še vedno ne zadostno. Chrysler se je trudil program obdržati nad vodo, a so bili stroški ob ničelnih rezultatih preveliki. Ob koncu sedemdesetih turbina niti ni več izpolnjevala emisijskih predpisov, čeprav je iz nje letelo manj emisij, že desetletje prej pa je ameriško gospodarsko ministrstvo ocenilo, da turbina ni primerna za rabo v avtomobilih. Šesto generacijo v kompaktni obliki so v sedemdesetih testno vgradili v model Dodge Aspen, potem pa je Chrysler 1979 nasedel na čeri. V izogib bankrotu je zaprosil ameriško vlado za pomoč in ta je odobrila 1,5 milijarde dolarjev posojila, a hkrati porezala vse nekoristne dejavnosti velikana – vključno z oddelkom razvoja turbin. 

Notranjost, narejena v slogu šestdesetih, z nekaj nekonvencionalnimi ročicami, sploh pa merilniki.

Notranjost, narejena v slogu šestdesetih, z nekaj nekonvencionalnimi ročicami, sploh pa merilniki.

Preživelo je le devet primerkov Turbine Car, tri so obdržali pri Chryslerju, enega so pozneje prodali, šest jih je postavljenih v različnih muzejih v ZDA, deveti pa je v zasebnih rokah. Vsi avtomobili v muzejih so imeli odstranjen del turbine, čeprav so pri Nacionalnem muzeju za transport v osemdesetih uspeli usposobiti svoj primerek, ki je gostoval na raznih prireditvah. Primerek iz muzeja v Renu je potem kupil lastnik Domino's Pizza, Tom Monaghan in ga prodal Franku Kleptzu in Indiane. In če vas zanima deveti? Ta je v veliki zbirki komedijanta in ljubiteljev avtomobilov, Jaya Lena, ki je kupil enega od treh primerkov, ki jih je imel Chrysler. Jay Leno se je z njim pogosto vozil po opravkih in ni skrival svojega navdušenja nad posebnim primerkom tehnike. Je pa pred nekaj leti pregrel motor in ga uničil. Zgorele lopatice fena in prežgan regenerator sta pomenila konec zgodbe o Turbine Car. Ali pač?

Jay, kaj pa delaš?

Ko so uničili prototipe, je moral razvojni oddelek uničiti tudi vse načrte in stroje za izdelavo delov, tako da je bilo popravilo nemogoče. Na pomoč so priskočili pri Williams Research Corporationu, kjer so od 1971 nadaljevali program razvoja turbin za različne namene, podjetje pa je ustanovil prav Sam Williams iz prvotne razvojne skupine pri Chryslerju.

Jay Leno je svojega Turbine kupil neposredno od Chryslerjevega muzeja, a je uspel zažgati motor.

Jay Leno je svojega Turbine kupil neposredno od Chryslerjevega muzeja, a je uspel zažgati motor.

Tam so potem skupaj zbobnali praktično vso nekdanjo ekipo in se posvetili popravilu motorja, ki še vedno poteka. Tudi zgodba o Kleptzovem Turbine je zanimiva. Avto ni imel delujočega motorja, je bil pa Kleptz v kontaktu z Lenom. Ta je omenil Chryslerju, da ima prijatelja s tem avtom, da pa nima motorja in pri Chryslerju so rekli, tu pri nas se po skladišču valja eden in ga podarili. Kleptz je potem svoj primerek 2021 prodal Stahls Automotive Collection, ta in Lenov (ko ga bodo popravili) pa sta edina še delujoča primerka. Letos je izšel tudi simpatičen dokumentarec o Turbine Car, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Vsakdo je malo poseben

V zgodovini je bilo še kar nekaj poskusov avtomobilov s turbino kot so Fiat Turbina, Rover JET1, Rover BRM, Renault Etoile-Filante, pa Jaguar C-X75, električar s turbinskim generatorjem in četverica GM-ovih Firebirdov iz petdesetih. Tu je tudi in EcoJet, koncept s helikopterskim turbinskim motorjem Honeywell LTS101, ki ga poganja biodizel. Pod EcoJet je podpisan General Motors, nastal pa je prav v sodelovanju in s pobudo s kom drugim kot Jayem Lenom. Avto ima dva ločena rezervoarja, v prvem je kerozin, ki zažene motor (in potem na koncu tudi sčisti dovode, saj je biodizel nagnjen k pacanju), v drugem pa sojino olje. Temperatura na izpuhu, ki je nameščen na zadku avtomobila, obrnjen proti nebu, je 540 stopinj Celzija, ob polni obremenitvi pa 1000. V osnovi avto žene rafinirano jedilno olje, kar pomeni, da ima vonj po pomfritu.

Avto, predaleč pred svojim časom

Še ena zgodba o turbinah ne sme izostati – Lotus 56, ki ga je poganjala modificirana Prat & Whitneyeva turbina, ki je 1967 poprej v dirkalniku STP Paxton Turbocar s Kenom Wallisom skoraj dobil 500 milj Indianapolisa, če ne bi 3 kroge pred koncem odpovedala polos. Prav tako naslednje leto v treh Lotusih 56 s štirikolesnim pogonom, ki so jih vozili Graham Hill, Joe Leonard in Art Pollard, zaradi tehničnih težav avto s turbino ni videl konca. 1971 je Lotus 56B s turbino nastopil na treh dirkah v Formuli 1, na VN Italije v Monzi je Emerson Fittipaldi osvojil osmo mesto. Lotus 56 je bil pomemben še zaradi nečesa – bil je prvi klinasto oblikovan dirkalnik in je pomenil konec dobe cigarastih oblik. S svojo aerodinamiko je zakoličil temelje za naslednjih deset let in Lotus 72 je v naslednjih letih osvojil tri naslove prvaka v Formuli 1.

Avto, predaleč pred svojim časom

Chrysler je pravzaprav nadaljeval delo, tam kjer so se ostali ustavili – Fiat Turbina je bil koncept, narejen 1954 in je bil nekaj časa kar zvezda evropskih salonov in prireditev. Turbina Fiat 8001 je zmogla 220 kW pri 22 tisoč vrtljajih, končna hitrost Turbine je bila 250 km/h, pa tudi njen količnik upora je bil izjemno nizek, le 0,14 (za primerjavo, Tesla Model 3 ima 0,23). Kot vse druge je podobna usoda doletela tudi italijanski prototip – težave s pregrevanjem in visoka poraba so avto poslale v Avtomobilski muzej v Torinu.

Avto, predaleč pred svojim časom

Pionirsko delo pa lahko pripišemo Roverju, ki je z JET1 postavil kar nekaj rekordov in 1952 presegel 240 km/h. Avto je na ogled v Londonskem muzeju znanosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo21.11.2023 22:35
Super članek! Danes bi s sodobnimi računalniki kamot vse avtomatizirali in bi turbina delala kot urca in uporabnik je ne bi mogel uničiti. Zaradi prevelike porabe/emisij turbin v osebnih vozilih pač nikoli ne bo.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija