Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nadvse udobno potovanje za dva
BMW K1600 GTL
Nadvse udobno potovanje za dva
Nadvse udobno potovanje za dva
24.11.2023 14:50

Ima visoko ceno, a ni najdražji med BMW-jevimi motocikli, po uporabnosti, udobju, vožnji in funkcionalnosti pa je primerljiv z admiralsko serijo 7.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

V času izjemno slabih vremenskih pogojev sem na kratko uspel preskusiti najbolj prestižnega Bavarca na dveh kolesih. Seveda ne na način kot bi si sam želel, a za prvi vtis je bilo nekaj sto kilometrov povsem dovolj. K1600 GTL je na sceni prisoten že od leta 2011, lansko leto pa je bil uživaški turer deležen še nekaterih vmesnih posodobitev. To je tiste vrste motocikel, ki se z leti nikakor ne stara in bo pritegnil pozornost tistih najbolj izkušenih motoristov. Zakaj izkušenih? Ker se takšni kalibri povečini brez težav podajajo na daljša in zahtevnejša potovanja, s spremenljivimi razmerami na cesti, ki nenazadnje terjajo tudi veliko strpnosti. 

Nadvse udobno potovanje za dva

K1600 GTL dimenzijsko zelo izstopa na cesti. V dolžino meri skoraj dva metra in pol, širok je natanko en meter, z vsemi tekočinami pa tehta pa zajetnih 358 kilogramov. Na prvi pogled zaskrbljujoče številke, a ko sedem za krmilo (sedež je na višini 75 centimetrov), stisnem ročico sklopke, prestavim v prvo prestavo in speljem, začetni strah izgine. Od tega trenutka dalje je prisoten samo še blagodejen užitek. V prvi vrsti zaradi drugačnega zvoka in živahnosti 1649-kubičnega vrstnega šestvaljnika s 118 kilovati moči in 180 Nm pri 5250 vrtljajih. Že po nekaj kilometrih vožnje se mi zdi, da se odlično razumeva. Prenos je na zadnje kolo speljan preko kardana, šeststopenjski menjalnik pa je opremljen s sistemom hitrega pretikanja brez uporabe sklopke med vožnjo (Quickshifter), medtem ko za učinkovito mehko vožnjo skrbi učinkovito sprednje Duolever vzmetenje in zadnje elektronsko uravnavano vzmetenje s centralnim blažilcem. Seveda, ima Bavarec vgrajeno tudi vzvratno prestavo, saj premikanje te gmote na mestu ni tako zelo enostavno.

Nadvse udobno potovanje za dva

Skoraj vedno na poti proti domu in nazaj proti Ljubljani izberem meni najljubšo pot čez Rakitno, kjer se vije ena najlepših cest v tem delu Slovenije. Je kot nekakšen poligon za nabiranje prvih vtisov z motocikli. Cesto poznam že na pamet, a večino te poti prevozim v umirjenemu ritmu. V peti ali šesti prestavi med 2 in 3 tisoč vrtljaji, saj imam tako čas, da z enim očesom spremljam čudovito naravo. Ne glede na zajetno težo se K1600 GTL med ovinki zelo dobro izkaže, saj je pregibanje iz ene na drugo stran dokaj lahkotno, za učinkovit oprijem pa so na testnemu motorju skrbele Bridgestonove gume. Povprečna poraba se med preskusom giblje med šestimi in sedmimi litri, a brez skrbi, skoraj 27-litrska posoda za gorivo bo zadoščala za okrog 400 kilometrov vožnje brez postanka. Bavarec se po potrebi zelo konkretno sname z verige in postane hiter ter učinkovit športnik, z zelo ostrim tonom iz dveh izpušnih cevi (za doplačilo je lahko vgrajen tudi Akrapovičev izpuh). Pred tem je potrebno prestaviti le v športni program vožnje, kjer se odzivnost nekaterih sistemov precej poveča.

Nadvse udobno potovanje za dva

Veliki K1600 je hkrati tudi izjemno funkcionalen pri upravljanju. Udoben usnjen in po potrebi ogrevan sedež, v kombinaciji s širokim in ustrezno visoko postavljenim krmilom, mi nudi ugoden položaj sedenja. Novost bavarskega velikana je njihov ergonomsko dobro zasnovan osrednji 10,25-palčni zaslon, ki ga lahkotno upravljam s pomočjo posebnega vrtljivega stikala na levi strani krmila. Na enem mestu so zbrani vsi potovalni podatki in številni parametri vezani na stanje motocikla, hkrati pa preko tega lahko upravljam radijski sprejemnik z vgrajenim DAB sistemom in zunanjimi zvočniki. Istočasno sem imel preko Bluetooth sistema ves čas povezan svoj telefon, zato sem radijski program občasno zamenjal z glasbo po svoji meri. Tja do 100 km/h se je učinkovitost zvočnikov še dobra, potem pa ne več. Telefon imam med vožnjo varno shranjeno v posebnem polnilnem predalu, ki je zaščiten pred dežjem, ima vgrajeno prezračevanje in možnost polnjenja preko USB-C vhoda. A to je le eno od številnih odlagalnih mest pri dvokolesnemu Bavarcu. Največjo dodano vrednost seveda predstavljata stranska in centralni kovček z mehkim naslonom za sopotnika. Ker so ti dovolj veliki, je moč vanje natrpati veliko osebne prtljage oziroma čelade. Dobra plat teh je, da s ključem lahko kadarkoli aktiviram centralno zaklepanje. 

Nadvse udobno potovanje za dva

V vseh pogledih zelo izpopolnjen bavarski turer, ki so ga inženirji ob zadnji prenovi obdarili še z bogato bero asistenc, na koncu zahteva visok davek v obliki cene. V osnovi ta znaša tik pod 30 tisočaki, tista končna pa krepkih 35.313 evrov.

Nadvse udobno potovanje za dva

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija