Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Večna ruska kocka
Lada Niva
Večna ruska kocka
Večna ruska kocka
07.12.2023 12:02

Mnogi med vami se še niste rodili, ko je tam nekje za devetimi rekami v sovjetski Rusiji nastal eden najbolj neuničljivih avtomobilov vseh časov. Pol stoletja pozneje je še vedno tu.

Artur Švarc

Kockasti kompaktni terenec mnogih imen je pri nas znan kot Lada Niva in čeprav nikoli ni bil tehnični biser, pravzaprav precej robustno zastarelo zastavljen avto, je vozil po vseh cestah (in brezpotjih) na našem planetu. 

Začnimo pri samem imenu, pri nas bi se lahko Niva imenovala tudi Njiva, v ruščini pa Niva poleg tega pomeni še prostor za vežbanje. Seveda pa tega pred 50 leti niso imeli v mislih, pač pa je Niva narejena iz začetnic otrok obeh glavnih oblikovalcev: dveh hčerk Pjotra Prusova in dveh sinov Vladimirja Solovjeva. Na domačem sovjetskem trgu je ta mali tankec nosil ime Lada 4x4 ali VAZ-2121, po svetu pa je bil marsikaj, naši severni sosedi so imeli Taigo, Britanci Cossacka, na Islandiji Sport, od 2021 pa ima ta klasični model Nive polno ime Lada Niva Legend.

Od Žigulija na Nivo

Oblikovalca sta avto opisala kot kombinacijo Renaulta 5 na šasiji Land Roverja. Razvoj se je začel že leta 1971 po 24. kongresu KP Sovjetske zveze, na katerem je takratni premier Aleksej Kosjigin VAZ-u naročil, da pripravi avto, primeren za ruralne dele velike države, namenjen prvenstveno kmetom in vaščanom. Takratni Žiguliji, Moskviči in Zaporožci so bili mestni avtomobili in kot taki neprimerni za redko naseljene in dele SZ s slabo infrastrukturo. Razvijalci pri Ladi so takoj pljunili v lopato in začeli z delom in 1974 je bil pripravljen civiliziran štirikolesno gnan avto, z osnovo iz prototipa lZh-14 iz istega leta. To je bil tudi prvi VAZ-ov avto, ki ni bil narejen na osnovi Fiata, čeprav je bilo veliko delov prenesenih iz Ladinih derivatov Fiatov 124 in 125, torej Žiguli 2013 in 2016.

V devetdesetih so pripravili podaljšano petvratno različico VAZ-2131.

V devetdesetih so pripravili podaljšano petvratno različico VAZ-2131.

Karoserijo, štirikolesni pogon in sprednje vzmetenje so bili delo inženirjev pri VAZ. Prvi prototip iz 1971 E-2121 je dobil vzdevek krokodil, ker je bil sprednji del temu tudi podoben, a je bil videti preveč kot delovni stroj, zato so mu dodali streho in vrata in 1973 je prišel drugi prototip, 2E-2121, ki se je od takratnih terencev močno razlikoval – imel je sodobno kombilimuzinsko samonosno karoserijo. Končni dizajn je navdihnil VAZ-1101 (narejen na osnovi Fiata 127). Poteze tega Italijana se vidijo v dizajnu motornega pokrova in zadnjem delu avtomobila z nekoliko drugačnimi koti. 1974 je imel prototip motor iz Žigulija 2103, 1452-kubični štirivaljnik, pa kromirane odbijače, enake sprednje in zadnje luči, merilnike, sedeže in volan. Naslednje leto so v dva prototipa namestili močnejši motor iz Moskviča 1500, ki pa se ni dovolj dobro razumel z ostalo mehaniko, zato so spet posegli po Žigulijevem motorju. Prototip 2121M je bil 1975 nared za serijsko proizvodnjo, a je novi VAZ-2106 (Lada 2106) prispeval k novemu zaostanku, saj so želeli na njegovi osnovi narediti še en prototip, šesti in zadnji po vrsti.

Ekstremni napori testiranj

Nivo so v vseh letih pred proizvodnjo izdatno testirali v ekipi pod vodstvom Vadima Kotljarova. Z njo so vozili po najbolj težavnih terenih Sovjetske zveze kot Uralsko gorovje in Sibirija, pa kazahstanske puščave in Pamirske gore, kjer so jo primerjali tudi z vojaškim konkurentom UAZ-469 in nekaterimi zahodnimi terenci kot sta Land Rover in Range Rover. Stalni štirikolesni pogon s sredinsko zaporo diferenciala se je takoj izkazal. K odličnim voznim lastnostim je pripomoglo tudi nižje težišče, kratka medosna razdalja (2,2 metra) in majhne zunanje mere (3,74 x 1,68 metra), nizka teža (nekaj čez tono), neodvisno vzmetenje in 27-centimetrski odmik od tal. Velika in ozka kolesa 175/80R16 so nudila občuten pritisk na podlago in zmanjševala možnost zdrsavanja.  Na prvih poskusih je Niva preplezala 58 % (!) naklon in prečkala 60 centimetrov globoko vodo in meter debelo snežno in blatno podlago. Solovjev je umrl 1975, njegovo delo je prevzel Prusov, ki je tudi uradni oče Lade Nive.

Tale Rusinja je 10 let vozila po Antarktiki.

Tale Rusinja je 10 let vozila po Antarktiki.

Ko je bil 1976 narejen še zadnji prototip, je dobil najmočnejši VAZ-ov motor iz sovjetske ere iz Žigulija 2106 s 1568 cm3 in stalni štirikolesni pogon. Bil je lepši in boljši v vseh pogledih od neposrednega konkurenta, ki so ga pripravljali pri AZLK, Moskviča 146. Avto so potrdili marca 1976 na 25. partijskem kongresu z imenom VAZ-2121 ali VAZ Niva ter Niva 1600 za izvoz. Sovjetskim kupcem so avto oglaševali kot »avto za visoke hitrosti z boljšimi zmogljivostmi in udobjem kot vsi drugi VAZ-ovi avti«. Proizvodnja se je potem začela 5. aprila 1977, prvi primerki za izvoz pa so se pokazali naslednjo jesen na Pariškem avtosalonu. Ni trajalo dolgo, pa je imela Niva kar 40 % delež med 4x4 evropskimi vozili in je tako postala največji izvozni artikel VAZ-a in eden največjih Sovjetske Zveze. Niva je bila od začetka 1980 tudi edini sovjetski avto, ki so ga kadarkoli prodajali na Japonskem in navdih za njihov lastni Suzuki Samurai. Ker je bil avto izvozna uspešnica, čeprav je bil namenjen sovjetskemu trgu, so domači kupci nanj čakali dolge mesece in v začetku tudi kako leto.

Gre! Za silo ...

Originalna Niva je imela klasični 1,6-litrski motor s 56 KW (76 KM) in 126 Nm navora, 4-stopenjski menjalnik in pogon 4x4, ki je imel kar tri zapore diferenciala, sprednjega, srednjega in zadnjega in je za preklop potrebovala ustavitev vozila. Končna hitrost te prve Nive je bila 130 km/h. Prtljažnik je meril 480 litrov, s podiranjem sedežev pa sta v notranjosti nastali celo dve ležišči. Oprema je bila podobna preostalim Ladam vzhodnega bloka: servo zavore, brisalniki luči, zadnja meglenka, desno vzvratno ogledalo, varnostni pasovi zadaj, ogrevanje in brisalnik zadnje šipe in radio. Od 1994, ko je avto dobil tudi močnejši motor, so izginili sprednji brisalniki in ločena zadnja meglenka, Niva pa je dobila možnost klimatske naprave, ABS in servo volana, kasneje so tudi te postavke postale serijske.

Zahodni uvozniki so na Nivo namestili vse, kar jim je prišlo pod roke, da bi bila bolj privlačna za kupce.

Zahodni uvozniki so na Nivo namestili vse, kar jim je prišlo pod roke, da bi bila bolj privlačna za kupce.

Uvozniki v zahodnih državah so radi dodali še zaščitne loke (bullbare), stranske pragove, strešne sani, plastične odbijače, vitel in celo lahka platišča. Sredi osemdesetih, ko so Nivo prvič prenovili, so izginili nekateri kromirani deli kot maska in okvir sprednje šipe. Teh zgodnjih primerkov na cestah ni več, tisti redki pa dosegajo astronomske cene. Primerek iz leta 1980 je bil pred šestimi leti prodan za 3,2 milijona rubljev (38.570 evrov). Originalna Niva se je upokojila, 1,7-litrski motor pa je imel namesto Webrovega uplinjača preprost enotočkovni vbrizg goriva ali Solexov klasični uplinjač. Tudi menjalnik je dobil peto prestavo, spremenjeni pa so bili tudi izpušni sistem, vzmetenje in elektronika. Opazna razlika med obema generacijama je pokrov prtljažnika, ki se je z novo Nivo spustil do odbijača in vključil še tablico, zaradi česar je Niva dobila tudi pokončne zadnje luči, klasično Ladino značko pa je zamenjal sodobnejši logo v ovalu. Še vedno so tu originalni gumbi s Fiata 125 za odpiranje vrat, le da so namesto kroma postali plastični.

Matjuška, klimo!

Če je zunanjost takrat ostala praktično nespremenjena, so notranjost obrnili na glavo; novi so bili merilniki, socialistični volan je dobil sodobnega, bolj masivnega naslednika. Poslovilo se je oblazinjenje iz umetnega usnja, pa trikotnik za zračenje na sprednji stranski šipi, Niva je dobila klimo in ABS. Notranja obloga sprednjih vrat je prestavila kljuko za odpiranje nad naslonjalo za roko, od 2014 pa je na voljo tudi električni pomik stekel, od 2004 pa je General Motorsov vbrizg goriva zamenjal sodobnejši Boschov.

Ob štirivaljniku je na terenskem malčku pod pokrovom še prostor za rezervno kolo.

Ob štirivaljniku je na terenskem malčku pod pokrovom še prostor za rezervno kolo.

Leta 1993 je prišla na trg tudi podaljšana trivratna različica, ki pa so jo izdelovali zelo malo časa in je danes zelo redka, prav tako je niso izvažali. Potem pa je z novo generacijo 1995 prišla še petvratna Niva z daljšo karoserijo in malce močnejšim motorjem zaradi povečane medosne razdalje in teže. Ker je bil bencin v SZ poceni, nihče ni razmišljal od dizlu vse do 1999, ko je prišla na trg Niva 1.9 in so jo izdelovali do 2007, dizelski motor pa je prispeval Peugeot. 2006 se je na primer poslovilo ime Niva, potem ko je VAZ prevzel General Motors in avto je bil na voljo kot Lada 4x4. Novi časi so prinesli tudi novo podobo – Lada 4x4 Urban je prišla na trg 2014 z bolj sodobnim videzom, plastičnimi odbijači in novo masko, aluminijastimi platišči, tretjo zavorno lučjo in ogrevanimi sedeži. Kot zanimivost, od 2019 nobena od Lad 4x4 nima več zračnih blazin. 2017 so na trg dali tudi model Bronto, namenjen za ekstremne razmere z dodatnimi lučmi, vitlom in večjimi kolesi. Med idejami, ki so se motale v glavah prodajalcev, je bil tudi kabriolet, ki se je pojavil 1983, a ne uradno, pač pa kot predelava francoskega Wassermanna za domači francoski trg. V Veliki Britaniji na primer, kjer je Niva nosila ime Cossack, so po prenovi 1995 stari model preimenovali v Hussar, novi pa je dobil Roverjevo masko in še nekaj kozmetičnih malenkosti.

Madoniš, madoniš... 55 let stara Fiatova kljuka živi!

Madoniš, madoniš... 55 let stara Fiatova kljuka živi!

A le dve leti pozneje se je uvoz na Otok končal, ker je bilo težko dobiti Nivo 1.7i z vbrizgom goriva, kar so zahtevali okoljski standardi. Ponovni zagon je uspel 2010, ko so Britanci dobili še dve dodatni različici, tovorni furgon z dvema sedežema in pickup. Petvratna različica in pickup iz devetdesetih sta bila namenjena domačemu ruskemu trgu in če ste jih videli kje drugje, je bilo to zato, ker je trgovec uspel po svojih kanalih pograbiti kakšen primerek neposredno od ruskega trgovca.

Raznostoronij čelovek

Nad Nivo so bili seveda navdušeni tudi sovjetski generali, ki so iskali zamenjavo za UAZ-469 (pobrskajte po spominu iz JLA). Ko je bila Niva nared za serijsko proizvodnjo, so se inženirji lotili amfibijske različice VAZ-2122 Reka (da, ime pomeni prav to) s to razliko, da je imel avto le 1,3-litrski motor s kovinsko armaturko in drugačne zunanje panele. Narejenih je bilo šest prototipov, generali so bili zadovoljni in razvoj je bil končan do 1987, ko se je končevala tudi Sovjetska zveza, zato do masovne proizvodnje ni prišlo.

Niva Legend in Niva Travel, dve različici istega podvozja.

Niva Legend in Niva Travel, dve različici istega podvozja.

2003 se je zgodil še en preobrat – prihod General Motorsa v VAZ je prinesel skupni projekt Chevrolet Niva s povsem novo oblikovano karoserijo in notranjostjo. AvtoVAZ je 2019 odkupil GM-ov delež in potem Chevroleta Nivo preimenovala v Lado Nivo, stara pa je ostala 4x4. Dokler decembra 2020 ni prišlo do nove spremembe – GM-ova Niva je postala Niva Travel, 4x4 pa januarja 2021 Niva Legend.

Posebej privlačna za trg in kupce je bila v vseh teh desetletjih tudi varnost – ruska različica NCAP je avtu 2002 dala 0 zvezdic, ker je ob frontalnem trčenju sovoznikov predal dobesedno odtrgal glavo lutki na sopotnikovem sedežu. V testu so zapisali, da bi bilo iluzorno pričakovati, da bo 30 let star avto sledil modernim zahtevam za pasivno varnost in da bi bila morala Niva nastati iz prvega vijaka in matice, da bi rešili ta problem. 

Tja dol med pingvine zbrane

Niva je seveda delovala v najrazličnejših vlogah. Bila je prvi avto, ki je neprekinjeno deloval kar 10 let na Antarktiki, med 1990 in 2001 je avto naredil 40 tisoč kilometrov, tudi pri stopinjah do minus 54° C. 1998 je Niva zapeljala tudi na severni pol, potem ko so jo s padalom odvrgli na zaledenelo arktično površino. Niva je tudi avto, ki je 1998 splezal najvišje, do 5200 metrov visokega baznega kampa pod Mpunt Everestom, leto pozneje pa v Tibetu kar do 5725 metrov. Petvratno različico so v Rusiji uporabljali kot reševalni avto, opremljena je bila tudi z gasilsko opremo, Nivo pa so na prehodu iz osemdesetih v devetdeseta sestavljali tudi v Grčiji in med 2000 in 2004 v Aymnesi v Ekvadorju. V zadnjem desetletju je Niva dobila tudi nekaj idej o novem zagonu – 2014 na moskovskem avtosalonu je GM-AutoVAZ predstavil koncept naslednje generacije z 1,8-litrskim PSA-jevim motorjem in petstopenjskim menjalnikom. Proizvodnja bi se morala začeti 2016, a so si pri General Motorsu potem premislili.

V času Renaultovega sodelovanja so prripravili Dusterja z Ladinim obrazom, moral bi biti na trgu prav te dni. Ne bo.

V času Renaultovega sodelovanja so prripravili Dusterja z Ladinim obrazom, moral bi biti na trgu prav te dni. Ne bo.

Štiri leta pozneje so naredili še koncept Lada 4x4 Vision in ga predstavili na domačem avtosalonu ob 40-letnici Nive. Avto je bil v bistvu postavljen na platformo Dacie Duster, proizvodnja pa bi se morala začeti lani, pa se zaradi ruskega napada na Ukrajino in sankcij ni. V PSA-jevi tovarni Bronto v Toljatiju so od konca devetdesetih izdelovali tudi ekstremno različico na velikanskih kolesih, neke vrste Nivin 'bigfoot', narejenih je bilo malo manj kot 500 primerkov. Primerek Nive si je 2009 privoščil tudi Putin in ga naročil v kamuflažnem vzorcu ter se z njim nekajkrat popeljal, da bi s tem izrazil podporo domači avtomobilski industriji, ki je bila v veliki krizi. 

машина на всю вечность

Čeprav je Rusija zadnji dve leti v nekem svojem svetu in bi jo morale sankcije spraviti na kolena, so z najnovejšo prenovo Nive te dni dokazali prav nasprotno. Po sankcijah so prenehali vgrajevati ABS in nekatere druge ključne sisteme. Od novega modelnega leta 2024 je ABS spet na voljo tako za Nivo Legend kot Nivo Travel. Niva ima tudi prenovljeni motor, ki zdaj ustreza Euro5 standardu iz 2009, o Euro6 in bodočem Euro7 pa Rusi seveda nimajo s čim razmišljati.

Sodoben volan, osvetljeni (!) merilniki in 50 let stare ročice diferencialov in reduktorja.

Sodoben volan, osvetljeni (!) merilniki in 50 let stare ročice diferencialov in reduktorja.

Še lani je bil vgrajen motor, ki je zadoščal le Euro2. Med novostmi je zdaj Niva na voljo s tempomatom, potovalnim računalnikom, osvetljenimi merilniki in dvobarvnimi kolesi. Kmalu bo nazaj tudi sistem za stabilizacijo ESP. Za 10 % so se podražile tudi cene, osnovno Nivo Legend boste (ali pač ne) dobili za okoli 9.600 evrov.

Niva živi in še ne misli oditi v pokoj, ima pa za potnike zdaj vse (ali večino), kar imajo sodobni avtomobili. V malo manj kot pol stoletja so izdelali 2,5 milijona vozil, od tega jih je 700 tisoč našlo pot na več kot 100 tujih trgov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Bacco07.12.2023 14:54
Sicer je avto res že konkretno zastarel, še vedno pa lahko povsem spodobno služi namenu raznim lovcem, oskrbnikom koč in gozdarjem.
jjs07.12.2023 16:12
Meni se zdi oblika še zmeraj fenomenalna (zlasti tista prva, sicer manj praktična, z vodoravnimi zadnjimi lučmi). In terenske zmogljivosti so v določenih situacijah tudi verjetno boljše od G-Wagna. Neverjetno, kako se jim je zadeva, edina v sovjetski zgodovini, posrečila. Jasno: vsa hvala velja do trenutka, ko se usedeš noter in se želiš nekam odpeljat po ravni cesti. Ali pa ko moraš tankat.
avrelij07.12.2023 19:43
Vozil tako, ki je nastala kmalu po 1980, torej prvotna 1,6. Kaj naj rečem, kanta na kolesih, med vožnjo po cesti bezljala malo po svoje, volan je bilo treba ves čas trdo držati in popravljati smer. Udobje spredaj kot na lojtrskem vozu, zadaj kot da bi te nekdo po cesti vlekel v gajbici, prezračevanje nikakršno, poleti si lahko vsaj okna odprl (če se niso sama), pozimi je vlaga tekla po vseh šipah. Si se moral naučiti koliko in katera stekla pripreti, da je vsaj malo sušilo šipe. Dober kolesar z današnjimi kolesi bi te "špricnil" v pospeških, specificirane končne hitrosti 130 km/h mislim da ni nikoli dosegla, čeprav je kazala več, občutek pa je bil ob tem bolj grozljiv kot bi se v današnjem avtu vozil preko 200. Pogovarjati pri visokih obratih se ni dalo, radio si vgradil če si ga imel pač viška. Ampak če si imel težko dostopen cilj, si vedel da se boš tja pripeljal, ne pa peš hodil. Na terenu bolj agilna od G-merca, Landroverja (90 ali 110 - vseeno), po luknjah ali skalah je skakala kot mlado žrebe, ni je ustavil ne sneg, ne blato. Ustavil si se le če je podse narinila material s terena, takrat je "dvignila noge" v zrak in ni šlo več naprej. A to velja za vsak avto, tudi klene terence. Skratka podobno zmogljiva kot prve Pande 4x4, Suzuki Jimnny ali Samurai, zato je bila Niva priljubljena pri ljudeh iz odročnih koncev. O kvaliteti pa raje ne bi, dobrega ni veliko za povedat, slabega pa se ne da vsega napisat.
klemens07.12.2023 20:19
Avrelij, tvoj zadnji stavek zmaga :) Iz Ruske zgodovine in sedanjosti izstopa še eno vozilo, ki pa ga pri nas skorajda ni bilo videti, je pa v nekaterih državah, sploh v Rusiji še vedno zelo prisotno. Gre za kombi UAZ 452, imel je več vzdevkov, najbolj pogost je bil Bukhanka. Različne verzije recimo rešilec je bil tabletka ali sanitarka itn. Izdelujejo ga od leta 1965, z zelo rahlimi modifikacijami še danes. https://www.uaz.ru/cars/classic .
avrelij07.12.2023 21:48
Tega pa poznam iz kakih potopisov na TV (tudi novejših), tod okoli je bil res bolj redek, mislim da sem nekaj vojaških videl, pa kaki pravoslavni konci bivše skupne države so ga imeli, tam se še kak dobi. A nostalgije kot Niva verjetno ne vzbuja, zaposleni iz tistih časov jo je uporabljal tudi v marskikateri službi pri nas. Gasilci, zdravstvo, veterinarji, štromarji, PTT in tudi čisto državne službe so jih imele dosti.
aichi08.12.2023 07:59
Niva je edini avto iz kerga sem kot mulc med vožnjo, sicer počasno, skočil ven zadaj, ker je stari šel z njim v tak breg, da ni blo več normalno... Naravnost ni šla nikol, povsod je neka mast ven tekla iz spojev, pa pilo je benz ko hudič, ene 12 l/100 km.
Whiteswan15.12.2023 13:02
Pozabil si napisat da je prva "postovjetska" modifikacija da so sprednje sedeze zaceli montirat od Samare. In da je slovenski uvoznik naredil "svojo" Nivo triglav, katero so obdali s plastiko. Montirali aftermarket servovolan in elektricne sipe. Nasa je imela le problem da je dovodna cev za tank goriva bila porozna in je v avtu smrdelo kot hudic. Sla pa je kam ces. Je pa bil to problem v vseh ladah med 1993 in 1997, To kar je bilo se made in CCCP je bilo dobro skupaj narejeno, made in russia (takrat ko je zid hodrokovski ropal lado dokler ga ata vlado ni poslal v rest) pa je bila slamparija na celi crti. Deset let z sovjetsko Samaro 1500S ni bilo enega samega problema, tudi do zadnjega dneva je pregovorno slaba elektronika delovala brezhibno. Razen seveda zadnji spoj za luci ko je med zaviranjem svetil blinker in vzvratna luc.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija