Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Namesto električnih kamionov zapor
ZDA
Namesto električnih kamionov zapor
Namesto električnih kamionov zapor
18.12.2023 23:42

V ZDA so na štiri leta zapora obsodili Trevorja Miltona, ustanovitelja podjetja Nikola.

Artur Švarc

Spomnimo, Nikola Corporation je pred nekaj leti napovedal serijo kamionov na električni in vodikov pogon, je bil na sodišču na Manhattnu potem, ko ga je porota spoznala za krivega, obsojen na štiri leta zapora - ker je lagal o tehnologiji, ki jo je razvilo njegovo podjetje. Milton bo prav tako moral plačati milijon dolarjev kazni. Tožilstvo je sicer zahtevalo kar 11 let zapora, je pa vseeno višja od pogojne kazni, ki jo je želel Miltonov odvetniški štab.

"Nisem imel namere škoditi nikomur, niti nisem storil tega, za kar so me obsodili."

Tožilstvo je trdilo, da je Milton lagal investitorjem, da je sam izdelal mali kamion, da je razvil lastne baterije in da je izdelal vlačilec Nikola One. Nič od tega ni bilo res. Vozila niso delovala, baterije pa je kupil pri drugih proizvajalcih. Tožilstvo je po sojenju zapisalo, da Milton niti za trenutek ni izrazil obžalovanja in da sodnik ni upošteval izmikanja odgovornosti in prelaganja krivde na druge.

"Trevor Milton je znova in znova lagal investitorjem, na socialnih omrežjih, na televiziji, v podkastih in v tisku. Današnja obsodba bi morala biti opozorilo vsem startupom in njihovim direktorjem - 'fake it till you make it' ni izgovor za prevaro. Če zavajte vlagatelje, boste plačali visoko ceno," je povedal tožilec Damian Williams. 

Milton je poleti 2020 čez noč postal milijarder, podjetje Nikola pa je dajalo vtis enega najbolj perspektivnih startupov za električna vozila. V nekem trenutku je bilo ocenjeno na kar 30 milijard dolarjev.

Hiša iz kart se je začela rušiti, ko je finančna analitska družba Hindenburg objavila poročilo, v katerem je pisalo, da je Milton z vrsto prevar umetno napihnil vrednost podjetja. Poročilo je vsebovalo pravne dokumente, sporočila in telefonske posnetke. Milton je s čela Nikole odstopil oktobra 2020, ko je še potekala interna raziskava Hindenburga. Podobno je lani za 11 let v zapor odšla ustanoviteljca startupa Theranos, Elizabeth Holmes, ki je s prevaro izvlekla denar od vlagateljev za svoj pogon za testiranje krvi. 

"Kot je Holmesova lagala o delovanju analizatorjev krvi, tako je Milton lagal o delovanju tovornjakov," je zapisalo tožilstvo. Tovornjak je bil zgolj lupina brez motorja in baterij, vse fotografije pa so naredili tako, da so vlačilec s priklopnikom preprosto spustili po klancu. 

Medtem, ko Theranos ne obstaja več, je Nikola Corporation še vedno živ. Vrednost njegovih delnic je manj kot en dolar, tržna vrednost pa okoli 330 milijonov dolarjev. Po objavi obsodbe so padle še za 6 %.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs19.12.2023 07:01
330 milijonov je vrednost podjetja, katerega edini izdelek je treba spustiti z grička, da kam gre? I ja bih tata.
skrivo19.12.2023 08:20
Vse je nategnil s tem vodikom, pa da bo Teslinega Semija nabil po dilgem in počez. Teslin Semi vozi, oni pa lahko Nikola vlačilca še vedno le pod breg spuščajo :)
Sledge_Hammer19.12.2023 17:29
Ok, o tem koliko Teslin semi vozi, bi lahko diskutirali, zgleda, da je približno enako neuporaben kot Nikola One (https://www.youtube.com/watch?v=o3dCDNIRM34) Glede na vse Muskove laži bi moral tud on za vsaj kakšnih 10 let u čuzo.
jjs19.12.2023 19:22
OK, ampak kljub vsemu, kar pravite, oziroma upoštevajoč vse, kar pravite, z lastnikom v kehi, z dokazi o zavajanju itd... - je vrednost podjetja še vedno 330 milijonov? Kdo so ti brihtni vlagatelji? Morski prašički? Slovenski volivci? Tekmovalci za Darwinovo nagrado?
Sledge_Hammer19.12.2023 20:58
Google pravi, da je vrednost podjetja 1,05 miljarde?
shark91120.12.2023 00:11
Jjs: ne poznaš celotne zgodbe, zato raje ne komentiraj glede vrednosti firme :) Milton je že zdavnaj odstopil in nima nobene veze več s firmi, zdaj jo vodijo drugi ljudje, glede "brihtnih" vlagateljev pa tudi raje ne komentiraj, ker očitno ne razumeš kako deluje borzni trg...
rovokopac26.02.2024 08:08
To se dogaja, ker ne deluje nek državni organ, ki bi pred izdajo delnic dal kljukico na posel. No, verjetno potem sploh ne bi bilo nobene nove firme, ker je veliko zbiranj delnic speljanih na osnovi velikih oči. A se sikiram, če veliki pogoltneži tako izgubljajo denar? Se ne. Je pa problem, da mali raji ne zna en reči, da naj se ustavi pri nakupih.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija