Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zanimiv paket dobrot
Ssangyong Rexton 2.2 XDi Limited 4x4 A/T
Zanimiv paket dobrot
Zanimiv paket dobrot
17.04.2024 08:15

Rexton je v ponudbi korejskega specialista za terenska vozila največji član družine, ki velja za dobro kombinacijo potovalnega udobja in hkrati suverenega nastopa, ko ta zapelje izven asfaltnih površin. Pa tudi cena ni tako zelo zasoljena.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 46.499
Cena testnega vozila: 46.499
zanimiv videz
bogat paket opreme
udobna in prostorna notranjost
zmogljiv motor
učinkovit štirikolesni pogon
volanski mehanizem bi lahko bolj natančen
infozabavni vmesnik
položaj odprtih prtljažnih vrat je razmeroma nizek

V začetku tega tisočletja Rexton prvič ugleda luč sveta, šestnajst let pozneje pa se ta v svojem domačem okolju predstavi šele v drugi generaciji. Več kot 15 let nastopanja na trgu je bilo za njim. Pred poldrugim letom nas pri korejskemu proizvajalcu znova presenetijo z vmesno prenovo za evropski trg. Tega smo pred kratkim tudi pobliže spoznavali. Na kratko bi o njem lahko zapisal, da kupec za ta denar dobi veliko avtomobila. V pravem pomenu besede. Jasno, naš testni je bil založen z vso možno opremo, a osnovnega iz prodajnega salona lahko odpeljemo že za dobrih 37 tisočakov. 

Zanimiv paket dobrot

Rexton v dolžino meri skoraj pet metrov (4,85 metra), širok je 196 centimetrov, visok 182 centimetrov, tehta 2145 kilogramov, karoserija pa je od tal oddaljena zelo solidnih 22 centimetrov. Tako, zgolj za oris, o kakšni veličini športnega terenca teče beseda. Prenova mu je prinesla prijeten in nekoliko bolj všečen zunanji videz z nekaj aluminijastimi poudarki na sprednjem in zadnjem delu, še bolj razkošno pa je doživetje potniške kabine, ki nas poboža s prostornostjo, udobjem, funkcionalnostjo in z nekaj digitalizacije pri upravljanju. Sedenje v mehkih usnjenih sedežih je prijetno, a bi si želel nekoliko več hrbtne opore. Potniki na zadnji klopi se ne bodo pritoževali nad utesnjenostjo, saj je prostora v vse strani dovolj. Dodatno ima zadnja klop se sredinski naslon in možnost nastavljanja pozicije naslona. Prtljažnik je z osnovnimi 641 litri dovolj velik, da pogoltne vso družinsko prtljago za izlet ali daljši dopust, hkrati pa so korejski mojstri ob straneh uredili še dodatna uporabna odlagalna mesta. Nakladalni rob je res da nekoliko visok, prtljažna vrata pa bi se lahko tudi nekoliko višje odpirala, a Rexton se lahko v nekaj potezah spremeni tudi v napol tovorni avto. S preklopom naslona zadnje klopi, v razmerju 60:40, uporabnik pridobi zajetno velik tovorni prostor – 1806 litrov in skoraj dva metra ravne površine do sprednjih sedežev. Omeniti velja tudi to, da Korejci pri njem za dodatnih 800 evrov vgradijo dva dodatna sedeža v tretjo vrsto. 

Zanimiv paket dobrot

Vožnja je prijetna in razmeroma mehka. Potniška kabina je dobro zvočno izolirana, prav tako lahkotno je tudi upravljanje. Digitalni merilniki korektno prikazujejo vse aktualne potovalne podatke, medtem ko se je potrebno na osrednji 12,3-palčni zaslon in njegov infozabavni sistem nekoliko navaditi. Ni najhitrejši, nima možnosti izbire slovenskega jezika, se pa ustrezno hitro povezuje s pametnimi telefoni (Apple Car Play in Android Auto). Preko kablovja, kakopak. Rexton ima urejenih kar nekaj odlagalnih mest in hkrati ohranja veliko klasičnih fizičnih gumbov ter stikal. Eno tako je denimo med sedeži, s katerim vključimo delovanje štirikolesnega pogona, zaporo diferenciala in reduktorja. Z drugimi besedami, stara šola.

Zanimiv paket dobrot

Korejskega velikana poganja preverjen 2,2-litrski dizelski štirivaljnik, ki je povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Slednji občasno malce zamuja, ko je potrebno na mestu manevrirati, se pa zato hitro odkupi z brezhibnostjo delovanja pri vožnji po avtocesti. V tem delu sem z njim najbolj užival, saj se spremeni v pravo udobno popotniško križarko. S 70-litrsko posodo za gorivo pa bodo tudi postanki nekoliko bolj redki. Poraba velikana se giblje okrog osmih litrov. Še vedno dokaj sprejemljivo. Pri vožnji v ovinke bi si želel malenkost bolj natančnega volanskega mehanizma. Izpostaviti velja tudi to, da je Rexton sposoben vleči tudi zelo težke prikolice z zavorami - zgornja meja je postavljena pri 3000 kilogramih. Kot že omenjeno, Rexton se zna suvereno peljati tudi izven asfaltnih površin, čeprav ga ne uvrščamo med klene terence. Zmogljiv štirikolesni pogon (v osnovi je pogon speljan na zadnji kolesni par) in s podvozjem, ki je od tal oddaljeno nekaj več kot 22 centimetrov, ter s paketom kamer, ki prikazujejo celotno okolico avtomobila, je vožnja po makadamskih poteh lahkotna in prepričljiva. 

Zanimiv paket dobrot

Rexton je z opremo Limited, ki mimogrede vsebuje prav vso možno opremo (velik je nabor varnostne opreme), zelo dober paket in kot tak tudi cenovno zanimiv. Takšen trenutno stane 46.499 evrov, k tej ceni pa pripada tudi 5-letna tovarniška garancija. Seveda, še je prostora za izboljšave, a kdor na prvo mesto ne postavlja znamke, pač pa druge lastnosti, utegne biti Rexton zanimiva izbira v tem segmentu.

Zanimiv paket dobrot

Tehnični podatki
Motor: dizelski, štirivaljnik; prostornina - 2.157 cm3; moč - 148 kW (202 KM) pri 3800 vrtljajih; navor - 441 pri 1600 vrtljajih;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 8-stopenjski, samodejni; zavore - koluti spredaj in zadaj; gume spredaj in zadaj - 255/60 R18; obračalni krog - 12,3 m;
Karoserija: ; segment - D; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.850 mm x 1.960 mm x 1.825 mm; medosna razdalja - 2.865 mm; odmik od tal - 224 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 641 -1806 litrov;
Mase: masa - 2.145 kg; skupna dovoljena masa - 2.800 kg;
Zmogljivosti: pospešek - np do 100 km/h; najvišja hitrost - 184 km/h; rezervoar - 70 litrov; poraba WLTP - 8,7 l/100 km ; emisije CO2 - 199 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens17.04.2024 17:28
Grafika zadnjih prižganih luči je skoraj identična BMW X5.
Bacco18.04.2024 07:29
Končno so uspeli spraviti skupaj en približno všečen avto. Vprašanje pa, koliko ljudi bo pripravljeno dati zanj slabih 50k.
zraice01.05.2024 18:45
Cena kot da je audi
© Copyright 1999-2023 Avtomanija