Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zrela eleganca bivanja
Mercedes CLE 300 4Matic Coupe
Zrela eleganca bivanja
Zrela eleganca bivanja
29.05.2024 01:57

CLE je kupe stare šole in boža poglede, malce pa mu zmanjka, ko gre za sestavljanje voznikovega okolja.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 68.490 €
Cena testnega vozila: 97.805 €
dovršena podoba
udobna in nenaporna vožnja
preveč kapacitativnih gumbov
manjka ostrina pri vožnji

Pred leti so pri Mercedesu pogruntali, da na nek način izdelujejo preveč modelov, ki opravljajo enako delo. Prav tako pred leti, če ste želeli Mercedesa, kjer sta udobno sedela dva in občasno štirje potniki, pa vam ni bila všeč klasična limuzina Razreda C, ste pač lahko izbrali med CLA, CLA Shooting Brake, pa C Coupe, CLS ali Razred E Coupe. In na skrajnem koncu ekstravagance še SUV, ki sliši na ime GLC Coupe.

Kaj je torej novi CLE? Je to kupe Razreda E? Je in ni. Mercedes je v skladu s filozofijo, omenjeno v uvodu, ugasnil dvovratne različici limuzin C in E in ju zamenjal z enim modelom: CLE. CLE je videti kot kupe Razreda C, ampak večji, večji celo od predhodnika, kupeja Razreda E.

CLE ima dva neposredna konkurenta – Audija A5 in BMW Serije 4. O obliki ni potrebno predolgo filozofirati, saj je brezčasna, dovršena, estetska (in kar je še podobnih dodatkov), z zelo dolgim  zadkom, ki je prej revolucija kot evolucija dizajna, CLE pa je manj agresiven od obeh nemških konkurentov (in manj strašljiv od Serije 4). Če je govora o športnih kupejih, je Mercedes tu še stopničko višje postavil eleganco. Uspešno.

Zrela eleganca bivanja

Notranjost je tako kot platforma in celostna oblikovna filozofija mešanica limuzin Razreda C in E. Na eni strani gre za znano okolje z dvema zaslonoma, na drugi pa CLE nosi enake težave kot omenjena civilna sorodnika, pravzaprav vse tja gor do SL. Gre predvsem za logiko upravljanja, ki je v želji po napredku in digitalizaciji izgubila intuitivnost. Pomikanje sedežev z gumbi na dotik na vratih, pa kapacitativni brezobčutni gumbi na volanu in klima, ki se je stisnila v pisan in kompleksen Mercedesov info zabavni sistem. Nastaviti glasnost na volanu je milo rečeno zelo zahtevno opravilo, enako upravljanje tempomata. 

Pri Mercedesu pravijo, da so vozniki z rešitvami zadovoljni, ko se jih navadijo. Osrednji zaslon ni več spet v eno polje s tistim pred volanom, pač pa je ločen in rahlo obrnjen proti vozniku. Mercedesov operacijski sistem ponuja veliko in še več, morda za klasične voznike celo preveč, razen če imajo ure in ure voljo raziskovati, kaj vse ponuja. Predvsem pa je v logiki daleč preveč podmenijev in preveč tacanja po zaslonu. Pogrešamo tisti na sredinski konzoli štrleči vmesnik, ki je omogočal postoriti marsikaj z roko med sedežema brez nagibanja naprej in usmerjanja pogleda s ceste na prste. 

Zrela eleganca bivanja

Sedeža spredaj sta udobna, nekaj težav smo imeli le s podajalnikom voznikovega varnostnega pasu, ki je včasih spustil zaponko skozenj in potem je bilo treba zares razplesti in na novo napeti pas skozi vodilo. Sedeža sta udobna, preglednost dobra, sedi se dovolj nizko. Prostora za kolena je več tudi zadaj, če že nameravate deliti vozniške užitke z več ljudmi, več kot v prejšnjem C Coupeju, seveda pa dolga spuščajoča se streha zahteva ljudi pod določeno višino. Kakovost izdelave je na višjem nivoju kot pri predhodnikih, dovolj je odlagalnih mestu, tu je več USB-C priključkov in prostor za brezžično polnjenje, ki pri izdatnih pospeških rad pošlje mobilnik ven in nazaj. Prtljažnika je za 420 litrov, nekaj malega manj kot pri bavarskem konkurentu. Nakladalna reža je ozka in nizka, se pa vrata odpirajo in zapirajo električno serijsko. 

Osnovni CLE je 200 z odtenkom moči čez 200 starih dobrih konjičev, oznaka 300 pri testnem primerku pa seveda ne pomeni, da jih je tristo. Gre za 2-litrski turbo motor, ki premore 190 kW (258 KM) in avto spravi do stotice v sekundi bolje kot vstopni 200 – 6,2 sekunde. Za tiste, ki si želite več moči (za več denarja), so tu še 450 s šestvaljnikom in 53 AMG. Ampak 300 je prav simpatična kombinacija športnosti in varčnega umirjenega estetsko dovršenega kupeja s srebrno zvezdo na nosu. Prenos na vsa štiri kolesa uganja 9-stopenjska avtomatika, ob zagonu pa bo najprej vladala tišina (če odmislimo radio), ker se manjšim premikom posveča 48-voltni blago hibridni dodatek, ki sedi na menjalniku.

Zrela eleganca bivanja

Polni se med zaviranjem in doda 17 kilovatov moči pri odločnem pospeševanju in vskoči v desetinkah, ko turbo potrebuje, da se navije na delovne vrtljaje. Delovanje motorja je tako tiho, da v kabini lahko celo pomislite, da CLE poganja elektrika, a še vedno je prepoznaven zvok bencinskega motorja namesto električne sintetike. S preklopom v Sport način motor oživi in pokliče na sodelovanje pri prestavljanju na volanu. Pri umirjeni vožnji bodo stari mački občutili preklapljanje v »coasting«, ko motor odklopi povezavo z menjalnikom za bolj ekonomično vožnjo. Pritisk na stopalko najprej naroči električnemu delu, da spet zažene motor.

Če bi hoteli primerjati vozne lastnosti s konkurentom iz Munchna, se ne splača. Primerjava z odrezavim obnašanjem Serije 4 ne obstaja. CLE je namenjen udobju za gospode (in gospe) z vsem časom na tem svetu. Hudega polaganja ovinkov ni, nadgrajeno adaptivno vzmetenje pa je dovolj predvidljivo, da CLE vseeno reže ovinke kot nož skozi maslo. Govorimo o volanu? Zelo posreden. Štirikolesni pogon je tu za varnost, odločno pohojena stopalka za plin pa vseeno ne pomeni zaušnice menjalniku, da bi panično zmetal navzdol eno ali dve prestavi. 

Zrela eleganca bivanja

Rečemo še kakšno o ceni? Osnovni CLE 300 stane 56.139 evrov, tu je grafitno siva barva za 907 evrov in Nappa usnje za 3 tisočake. Za 4 tisočake in pol so dodali AMG zunanjost, 20-palčna lita platišča so še 1200 evrov, tu sta krmiljenje zadnje osi in dinamični nadzor karoserije za 2100 evrov in Premium Plus za 7300 evrov, ki vsebuje nekaj digitalnih čarovnij, projektor na vetrobransko steklo, Burmeisterjev avdio sistem, mavrično pisano ambientalno osvetlitev in za 850 evrov še klimatizacijo sedežev. Nekaj asistenčnih dodatkov je 2200 evrov, risanje znakov navigacije po pogledu kamere zunaj (za znalce – augmented reality) pa še 430 evrov. Skupaj cena tako naraste na 97.805 evrov.

Potegnjeno pod črto – CLE je tisto, kar iščejo situirani ljudje z dobro razčiščenimi pogledi na življenje. Avto je dopolnilo, ne privesek. Zganjanje norčij pa CLE kot rečeno, prepušča konkurentu. 

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.999 cm3 ; moč - 190 kW (258 KM) pri 5800 vrt/min; navor - 400 Nm pri 2000 vrt/min; vrtina in gib - ni podatka;
Prenos: pogon - 4x4; menjalnik - 9-stopenjski, sekvenčni samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 245/40R19; gume zadaj - 275/35R19; obračalni krog - 11,2 m;
Karoserija: 2-vratna, kupe; segment - D (srednji); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.850 mm x 1.861 mm x 1.422 mm; medosna razdalja - 2.865 mm; kolotek spredaj - 1.600 mm; kolotek zadaj - 1.600 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 420 l;
Mase: masa - 1.680 kg; nosilnost - 550 kg; skupna dovoljena masa - 2.230 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 6,2 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 250 km/h; rezervoar - 66 l; poraba WLTP - 7,1 l/100km; emisije CO2 - 161 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil29.05.2024 14:58
Našteli ste za cca 23k € dodatkov. Kam je še izpuhtelo cca 18?
aichi29.05.2024 15:35
Nismo vsakega šraufa posebej :D
aichi29.05.2024 15:38
Oziorma je res, dali so nam osnovno ceno brez davka, hvala za opozorilo
avtodenis30.05.2024 14:28
Kaj te je autozoom zafrkbaval... pri 3. sliki? :-)
etilometer02.06.2024 07:36
100.000€ pa ko ste nori…
avtodenis03.06.2024 13:06
Kaj te je autozoom zafrkbaval... pri 3. sliki? :-)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija