Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo
Tesla 3 Long Range Dual Motor All-Wheel Drive
Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo
Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo
18.06.2024 11:03

Model 3, njihov osnovni avtomobil, so prenavljali na način, da bi ustregli željam kupcev. Je to kaj novega? V avtomobilizmu sicer ne, pri napravah kot so pametni telefoni in tablice pa gotovo.

Jure Urbančič Jure Urbančič
Osnovna cena: 47.999
Cena testnega vozila: 55.970
stara oblika z novimi poudarki
več prijetnih barv
tišje rezanje zraka
naposled vzmetenje v pravem pomenu besede
zelo učinkovit zvočni sistem
veliko udobja novih sedežev
nove možnosti upravljanja zadaj
upravljanje smernikov

Spet primerjamo Tesline avtomobile s tablicami na kolesih. Res primerjava ni povsem na mestu, še posebej, ko govorimo o prenovljenem modelu 3. Po drugi strani pa utegnejo generalno električni avtomobili uspeti kot jasna alternativa le, če ponudijo nekaj več. To je odločevalcem pri Tesli jasno od prvega avtomobila dalje. Dodatna ponudba namreč ne zaostaja za glavnimi avtomobilističnimi atributi. Se sprašujete o čem govorimo? O uspešnem reševanju transportnih zahtev in odlični ponudbi povezanosti, znanega tabličnega upravljanja s ponudbo za otroke vred. Tesla model 3 je še vedno osnoven družinski avtomobil, za kupce, ki si ne želijo visokega vozila. Zaradi tega je aerodinamično bolje izpiljen in tudi videti je lahkotnejši od modela Y. Oblikovno so mu privoščili nekaj sprememb, ki jih na prvi pogled vidijo je poznavalci. Vse so usmerjene v še boljšo aerodinamiko. Tako ima pokrov motorja nekoliko drugačno krivuljo, saj so zrak okoli vozila speljali tako, da povzroča kar najmanj hrupa. Naša rdeča barva je svež dodatek, enako precej bolj očitno prenovljena notranjost.

Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo

Tu ima model 3 zdaj nove sedeže s perforiranimi prevlekami, ki ponujajo tako hlajenje kot gretje. V vročih pomladnih dneh smo bolj testirali učinkovitost prvega. Okoli volanskega obroča se niso znebili tipk, ampak so izbrisali  ročici. Pozabite na smernike kot pri ostalih avtomobilih, Tesla z novim modelom 3 uvaja smernike s pritiskom na gumb na volanu. Enako za upravljanje brisalnikov in naprednih načinov vožnje. Niso spremenili odličnega zaslona na armaturi. Novi so tudi zračniki, ki naj bi bili učinkovitejši, najdete pa jih skrite pod robom armaturne plošče. Kam so pospravili upravljanje smeri vožnje? Kar v sredinski zaslon. Obenem pametna elektronika dovolj uspešno sama ugotavlja, da ni dobro udariti v steno. Rezerva je na strehi, kjer so gumbi nameščeni pred vzvratnim ogledalom. Ostaja kamera, ki vas gleda v kabino ter vse kamere za okolico, ki nadomeščajo senzorje. Prostornost v kabini je zgledna za velikost avtomobila. Enako velja tudi za prtljažni prostor. Če se vrnemo k zadnji klopi je zdaj več možnosti za upravljanje ventilacije, saj imajo tudi zadnji potniki poseben zaslon, preko katerega ne samo upravljajo gretje in hlajenje, ampak lahko tudi zaigrajo kakšno igro. Seveda so otroci več kot navdušeni.

Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo

Dostop do avtomobila deluje preko Tesline kartice ali preko telefona z ustrezno aplikacijo. Če le-te nimate boste morali kartico položiti na enega izmed dveh polnilnikov telefonov pod velikim sredinskim zaslonom. Elegantno in samoumevno, ni kaj. Preko aplikacije je mogoče preverjati stanje vozila in tudi pregledovati posnetje njegove okolice. Seveda lahko še vedno strašite nedolžne mimoidoče s posnemanjem naravnih človeških zvokov, saj veste na kaj mislim.

Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo

Kaj menimo o novotarijah? Vse so prijetne za uporabo, vključujoč napreden sistem za vodenje vozila in samodejno menjavo pasov, ki mu pri Tesli pametno rečejo avtopilot. Zdi se, da je z vsako različico za odtenek boljši. Dobra stvar je, da Teslini kupci res dobivajo vsaj delež napovedanih novosti kot so matrični žarometi in podobnega preko samodejnih posodobitev. Nov je tudi zvočni sistem. Kar predober je za Teslino plastiko in ob obilici zares izpiljenih basov slišite tudi kakšno ječanje. Takoj pozabimo na to in poslušajmo gromko glasbo še naprej. Seveda so na voljo tudi ustrezne aplikacije s povezavo kot je na primer Spotify. Ne, ne potrebujete dodatne diplome, da si uredite vse po svojih željah. Le vražji smerniki bi lahko ostali na svojem mestu. Na obvolanski ročici kamor spadajo torej.

Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo

Prenovljeni Teslin model 3 ima povsem novo vzmetenje. Vzmetenje? Verjamete, da lahko o tako pobalinski stvari pri Tesli sploh govorimo? Avtomobil je skupek sestavnih delov, ki niso zgolj elektronske narave. Dosedanji Teslini dosežki so bili nekako neotesani, trojka pa postaja pravi avtomobil. Kaj nas je toliko navdušilo? Najprej zares bolj mirno in predvsem tišje bivanje v notranjosti. Če ne navijate glasbe, seveda. Nato pa način, na katerega novi model 3 predela cestne neravnine. Ne poskakuje, ampak absorbira premike koles, ne stresa brez smisla, ampak blaži nihanja. Hura, vzmetenje deluje. Lepo, da ste poslušali svoje kupce. Na tehnični strani ni nič novega. Dober štirikolesni pogon z elektromotorjema na vsaki osi, spodobno nizka poraba energije. Čeprav bi morali za primerjavo energetske učinkovitosti starega in novega modela 3 imeti oba skupaj. Polnjenje preko Teslinih in drugih polnilnic je omogočeno do skrajnih meja hitrosti. Prav tako načrtovanje polnjenja s pripravo baterije in odličnim nadzorom nad preostalo energijo. 

Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo

Tesla ni kar tako, s prenovljenim modelom 3 stopa v korak s avtomobilsko konkurenco na njihovem paradnem polju. Upravljanje je eno izmed najbolj logičnih na trgu, čeprav samosvoje, a nekako logično. Le presnete smernike naj vrnejo na svoje mestu. 

Majhne, a pomembne spremembe za boljšo izkušnjo

Tehnični podatki
Motor: število motorjev - 2; moč - 366 kW; navor 493 Nm;
Baterija:Li-ion; kapaciteta (bruto) - 78,1 kWh; kapaciteta (neto) - 75,0 kWh; napetost - 400 V; moč polnjenja (AC) - 11 kW; čas polnjenja (20%-80%, AC) - 04:41; moč polnjenja (DC) - 250 kW; čas polnjenja (20%-80%, DC) - 00:18;
Karoserija: 4-vratna, sedan; segment - D; število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.720 mm x 1.849 mm x 1.441 mm; medosna razdalja - 2.875 mm; kolotek spredaj - 1.584 mm; kolotek zadaj - 1.584 mm; odmik od tal - 138 mm;
Zmogljivosti: pospešek - 4,4 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 201 km/h; poraba WLTP - 14,0 kWh/100km; doseg - 678 km;
Podvozje: zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume spredaj- 235/45R18; gume zadaj - 235/45R18; obračalni krog - 11,8 m;
Mase: masa - 1.799 kg; nosilnost - 464 kg; skupna dovoljena masa - 2.263 kg;
Notranje mere: prtljažnik - 682 l;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar18.06.2024 12:39
Dolgcas.
darker18.06.2024 13:37
Ga ima žena in sem bolj kot ne sopotnik:) Moja opažanja (drugače se jaz vozim s Pasatom karavanom 2,0 TDI 150 KM): Tesla ima res dobro podvozje, saj zelo čvrsto, pa ne pretrdo, "sedi" na cesti; prostora v notranjosti je presenetljivo manj kot sem pričakoval (sem visok 189) predvsem bočno se z glavo hitro dotaknem stropa; steklena streha se na soncu tako močno segreje, da se je praktično sploh ne smeš dotakniti, pa žarke prepušča do te meje, da bi skoraj moral v sončnem vremenu nositi kapo; vrata prtljažnika se ne odprejo dovolj visoko, zato mi višje rasli z glavo pogosto udarimo v odprta vrata; odličen sound, presenetljivo hitro polnjenje pri hotelu Mons/Tesline polnilnice (zanimivo pa je, da takoj, ko se še kakšna Tesla priklopi na sosednjo polnilnico, moč polnjenja pade); žmigavci so pa res za živce parat, saj se sami ne izklopijo in se lahko zgodi, da se kar nekaj čas voziš s prižganim čeprav ni potrebe. Sem pa prvič kot zapriseženi voznik motorjev z notranjim izgorevanjem začel razmišljati, da pa ta elektrika sploh ni tako napačna zadeva:)
klemens18.06.2024 17:09
Dotični primerek je za ta denar, verjetno najboljši nakup izmed štromarjev.
mrop2318.06.2024 21:52
Za kupce, ki jim ustreza limuzinska oblika (in odpiranje prtljažnika) ter nizko vstopanje in sedenje, oz. so pripravljeni poskusiti živeti s tem. Ostalim pa vse vrline tega avta čisto nič ne pomagajo.
darker19.06.2024 08:03
@klemens se popolnoma strinjam
shark91119.06.2024 23:51
Dobra novica za vse, ki bi imeli fizične ročice za smernike :) https://insideevs.com/news/723759/tesla-model-3-highland-stalks/
Pelegrin20.06.2024 21:15
Moja izkušnja s Teslo Y: -start v Ljubljani, baterija 94% -vožnja do Šempetra pri Gorici -v Šempetru navigacija kaže, da baterija ne zadošča za nadaljevanje poti v Koper in nato v Ljubljano -zamujam na sestanek a kaj morem, grem v Divačo in izgubim 20min, da je baterija na70% -do Kopra porabim 6% -iz Kopra startam s hitro vožnjo do Postojne, potem je do Ljubljane gost promet. Na relaciji Koper-Ljubljana porabim 38% baterije, ostane mi 26%. Torej brez ‘’tankanja’’ ne gre niti 300km po avtocesti. Včeraj sem malo pozno štartal iz Ljubljane proti Zagrebu. S hitrostjo do 150km sem porabil 50% baterije. Ta osebna izkušnja ob idealnih pogojih, brez mraza in brez uporabe klime govori sama zase, zato me kar motijo takile testi polni nerealne hvale in zavajanja potencialnih kupcev…
© Copyright 1999-2023 Avtomanija