Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Letos jih bo na naših cestah okrog osemdeset
Slovenska premiera: Ford Explorer
Letos jih bo na naših cestah okrog osemdeset
Letos jih bo na naših cestah okrog osemdeset
01.07.2024 17:07

Fordovci čez dober mesec na slovenske ceste končno pošiljajo prve primerke novega Explorerja, ki je zdaj električni avtomobil izdelan na partnerski MEB platformi. Kot pravijo je ta zdaj nekoliko bolj družinsko usmerjen.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič

Explorerja smo prvič spoznali lansko pomlad in čeprav so sprva napovedovali, da bo ta pri Fordovih trgovcih konec poletja, se to ni zgodilo. Iz Forda so sredi lanskega poletja sporočili, da je začetek prodajnih aktivnosti prestavljen za vsaj šest mesecev. Razlog? Kot pravijo predstavniki Forda, v prvi vrsti zaradi posodobitve na baterijskem akumulatorju in izboljšav na podvozju. Takrat smo pisali tudi o tem, da se mora Explorer prilagoditi novim varnostnim zahtevam, ki stopijo v veljavo čez nekaj dni. 

Letos jih bo na naših cestah okrog osemdeset

Explorerja smo zdaj vendarle pobliže spoznali na kratki preskusni vožnji in prvi vtis je dober. Čeprav je ta izdelan na Volkswagnovi platformi MEB, so Fordovci zanj zunanjost in del notranjosti oblikovali povsem po svoje. Na prvi pogled se zdi zunanja podoba zelo všečna, a ko sedem v notranjost takoj opazim nekaj znanih potez. Digitalni merilniki in selektor za prestave sta identična tistemu iz ID.4, medtem ko sta volan in celotna sredinska konzola povsem drugačni. Fordovci so na sredino armaturne plošče namestili velik 14,6-palčni premični zaslon na dotik z naprednim multimedijskim sistemom Sync Move, ki uporabniku podatke sporoča v slovenskem jeziku. Velik pokončni zaslon je možno premikati navzgor in navzdol za 30 stopinj, saj se za njim skriva skrito odlagalno mesto. Izpostaviti velja ogromen 17-litrski odlagalni prostor med sedeži, ki z lahkoto pogoltne prenosni računalnik ali več plastenk. Prostor na sprednjih in zadnjih sedežih je dobro odmerjen, podobno velja tudi na največji odlagalni prostor v zadnjem delu. V osnovi prtljažnik meri 470 litrov in ga je možno dodatno povečati, medtem ko je prostor za polnilne kable urejen ob straneh.

Letos jih bo na naših cestah okrog osemdeset

Zdaj pa k najbolj bistvenim podatkom. Slovenskim kupcem bo Explorer na voljo z enim ali z dvema električnima pogonskima enotama zadnje generacije. V primeru dveh motorjev, ki razvijata 250 kilovatov moči, to pomeni, da se lahko vrtijo vsa štiri kolesa in da je kapaciteta energijskega zalogovnika nekoliko večja (79 kWh uporabne vrednosti, doseg 566 km). Pri klasični izvedbi s pogonom na zadnji kolesni par (najvišja moč 210  kW) je vanj vgrajena 77 kWh baterija, ki po tovarniških podatkih zagotavlja 602 km dosega. Obe različici uporabljata litij-ionsko nikelj-mangan-kobaltno (NMC) baterijo s podaljšanim dosegom, ki je bila izbrana zaradi svoje energijske gostote, moči in zmogljivosti v evropskih podnebnih razmerah od Skandinavije do Sredozemlja. In prav to informacijo povezujemo s prej omenjeno zamudo in posodobitvijo baterijskega sklopa. Pri štirikolesno gnani verziji se baterije lahko polnijo z močjo do 185 kW, pri klasični izvedbi pa do 135 kilovatov. 

Letos jih bo na naših cestah okrog osemdeset

Za začetek prihodnjega leta pri Fordu napovedujejo prihod Explorerja z 52 kWh baterijo in 125 kW električnim motorjem, ki bo seveda tudi cenovno bolj ugoden. Za zdaj cena zanj še ni določena. Najcenejši Explorer pri nas s popustom stane 45.245 evrov, dodatno pa si je končno ceno možno znižati še z uveljavljanjem subvencije Eko sklada. Za kupce obstajata le osnovni in bogatejši paket Premium, kjer z doplačilom 2700 evrov kupec pridobi 20-palčna platišča, matrične LED žaromete, Bang&Olufsen ozvočenje, usnjene električno nastavljive sedeže in električno pomična prtljažna vrata. Ne pa tudi toplotne črpalke, ki stane dobrega tisočaka. Explorer bo slovenske Fordove trgovce dosegel v avgustu, saj se je serijska proizvodnja v kolnski tovarni pred kratkim šele dobro začela. 

Letos jih bo na naših cestah okrog osemdeset

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
darker03.07.2024 10:44
Všečen.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija