Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ko zapiha veter z juga
Renault Austral Hybrid 160 Techno
Ko zapiha veter z juga
Ko zapiha veter z juga
16.07.2023 12:47

Renault je pripravil novo generacijo SUV in dodal svoje orožje na tega, kar danes kupujejo družine.

Artur Švarc Artur Švarc
Osnovna cena: 32.900 €
Cena testnega vozila: 35.180 €
notranjost
naslonjalo za roko na sredinski konzoli
cena
samo bencinski motorji
kratek sedalni del sedeža
nasičene ročice na desni strani volana

Austral pomeni južno, seveda pa novi Francoz ni z juga, pač pa predvsem vzhoda. Austral in njegov malce daljši brat (s sposojenim imenom Espace) sta zamenjava za Koleosa in Kadjarja, ki sta zelo hitro ostala brez sape v primerjavi s konkurenco, oblikovno, tehnično, še bi lahko kaj našli. Sploh zato, ker je Renault v tem času napredoval na vseh segmentih in Austral je prav to – novi križanec, v katerega so zložili vso aktualno znanje in tehniko.

Že dizajn, ki je še vedno pač tipično SUV-jevsko dvignjen in mišičast, ima vse aktualne oblikovne poteze nove generacije Renaultov, vključno z masko z novim logotipom, ki sedi na kromirani letvici in žarometi v obliki bumeranga. Na podobno maniro so speljane tudi zadnje luči, s krakoma praktično globoko v vrata prtljažnika. Odvisno od opreme bo kromiran tudi lučem podoben element na zadnjem stebričku. Oblika kot celota je zanimiva, ni pa vznemirljiva, vsekakor pa dovolj sodobna, da se lahko običajni voznik pohvali pred sosedi.

Ko zapiha veter z juga

Je pa notranjost tista, ki je zares zanimiva – v določeni meri spominja na električnega Megana E-Tech in daje občutek, da je večina stvari premišljeno tam, kjer je. Digitalni merilniki so speljani do 12-palčnega pokončnega zaslona infozabavnega sistema R-Link. Ta je zdaj nadgrajen z nekaj Googlovimi funkcijami kot so vremenska napoved in sprotno barvanje cest in ulic z zastoji. In ohranili klasične gumbe za klimatsko napravo, kar danes ni več tako samoumevno.

Seveda je francosko pojmovanje dizajna precej različno od recimo vzhodnjaškega in prelomov, letvic, zavihkov in še česa je v samem dizajnu zares polno. Skratka, daleč od dolgčasa nekaterih drugih znamk. Visoko so dvignili sredinsko konzolo s škatlo med sedežema in klasičnim odlagalnim mestom spredaj. Najbolj zanimiv je pokrov z »ročico«, ki se pomika naprej in nazaj. Ročica deluje kot nekoč velika ročna zavora, njena osnovna naloga pa je naslon za roko, kar je dobrodošlo pri upravljanju osrednjega zaslona – sploh, ker se ročica premakne v neposredno bližino. Pod ročico je tudi podlaga za brezžično polnjenje mobilnika.

Ko zapiha veter z juga

V opremi Techno niso mogli mimo črne lakirane plastike, ki na veliko pritegne vse vrste prahu in prstnih odtisov. Enako tudi na volanu, kjer so gumbi za upravljanje radia, menijev na merilnikih in tempomata. Morda se ostremu očesi tu lahko upravičeno zazdi, da so oblikovno ta del le ošvrknili, ker je precej elementaren in ne najbolj dodelan. Materiali, ki so vgrajeni v notranjost, pa tudi sama izdelava, dvigajo francosko znamko na višji nivo. Še ena zanimivost – prestavno ročico so zdaj prestavili za volan, kjer se nahajata še ročici za brisalnike in osnovne funkcije radia. Če ste nerodnih prstov, boste morda sprva za speljevanje z D vklopili brisalce. Sprednja sedeža sta udobna, čeprav je ostal občutek, da sedalni del nudi premalo podpore za stegna, to pa prinaša neprostovoljni mini-fitnes. Soliden prostor je tudi na zadnjih sedežih, ni pa presežek, da se razumemo.

Prtljažnika je za 500 litrov, kar je nekako spodnja meja za družinski SUV, seveda pa bodo tisti bolj zahtevni počakali na večjega Espacea.

Ko zapiha veter z juga

Pogonski sklop je delo več proizvajalcev iz koncerna Renault-Nissan, svoje so primaknili tudi pri Mercedesu. Gre za 1,3-litrski turbo z blago hibridnim dodatkom čez alternator oziroma zaganjalnik in 12-voltno tehnologijo. Z močjo 116 kW (160 KM) daje nekaj navdiha in želje po dinamiki, v glavnem pa bo podpora bolj umirjeni družinski vožnji. Moč prenaša na sprednji kolesni par brezstopenjski menjalnik, ki ima »trik«, da simulira prestavljanje, čeprav v resnici nima prestav. 160 Hybrid je srednji motor v ponudbi, do pravega polnega hibrida je treba v denarnico seči po še štiri tisočake. V praksi motor porabi okoli sedem litrov in kak deci čez. Lega je čvrsta, podvozje mehko in udobno, volan bi lahko s ceste prenašal informacije malo manj »sintetično«. Skratka, Austral potovalnik, odlično, dinamik, malo manj.

Ko zapiha veter z juga

V segmentu, kjer vladajo nemške znamke vseh vrst in še katera z daljnega vzhoda, so Francozi prišli zraven. Ali bo to dovolj za kaj več kot tradicionalne kupce, pa bo pokazal čas. Občutek, da je avto velik korak za Renault, in po Armstrongovo mali korak za segment, je vsaj malce prisoten. No, Renaultov adut je do neke mere cena, saj za malenkost čez 30 tisočakov pravzaprav kupec dobi čisto spodobno opremljen in potovalen avto nove generacije. Drugi nivo opreme Techno z močnejšim 160 hibridom in samodejnim menjalnikom stane 32.900 evrov, z dodatno opremo pa je končna cena pri testnem avtu znašala 35.180 evrov.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1.333 cm3; moč - 116 kW (158 KM) pri 5250 vrt/min; navor - 270 Nm pri 1800 vrt/min; Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - brezstopenjski, CVT; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume spredaj- 205/55R19; gume zadaj - 205/55R19; obračalni krog - 11,4 m;
Karoserija: 5-vratna, suv; segment - L (spodnji-SUV); število sedežev - 5; mere (d/š/v) - 4.510 mm x 1.843 mm x 1.621 mm; medosna razdalja - 2.667 mm; kolotek spredaj - 1.589 mm; kolotek zadaj - 1.589 mm; odmik od tal - 170 mm;
Notranje mere: prtljažnik - 500 - 1525 l;
Mase: masa - 1.396 kg; nosilnost - 598 kg; skupna dovoljena masa - 1.994 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 9,7 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 175 km/h; rezervoar - 55 l; poraba WLTP - 6,2 l/100km; emisije CO2 - 140 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil16.07.2023 13:35
Ne vem, ne pritegne me. 175 km/h? Saj ni EV, HEV ali PHEV. Zaradi CVT?
zraice16.07.2023 14:24
Sory alfafil, motor je vrhunski, končna hitrost ni važna, ker s familijo ne boš vozil 180? Pa še to, mislim da bi morali v naslov napisati Mild Hybrid in ne hybrid. Ta motor je drugače vrhunski. Ni čuda da ga prodaja tudi Mercedes.
zraice16.07.2023 14:25
Aja, pa naj mi nekdo razloži zakaj so opustili edc oziroma dsg pri tem modelu, ponujajo zgolj tega cvt. Skupina vw se pa drži vsaj v tiguan dsg.
alfafil16.07.2023 22:56
Saj ne pravim, da je končna važna. Samo zanima me zakaj je tako nizka?
zraice17.07.2023 07:39
Treba je pogledat podatek za ročni menjalnik
© Copyright 1999-2023 Avtomanija